kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások
Kártyakult | Mozi | Dokumentum

Az első magyar kártya

A Magyar Elsők filmsorozat olyan emberekről, dolgokról, eseményekről szól, amelyekre igazán büszkék lehetünk itthon és külföldön egyaránt. Ilyen volt a magyar kártya.

1835, Pest-Buda. Új játékkártya hozta lázba a kártyakompániákat. A korábban használt egyalakos német kártyák helyére a bidermeier ízlésének jegyében tükörképes "kétfejű" játékot készítettek belvárosi kártyafestők. Schneider vagy Chwalowszky? - hangzik el többször a kérdés kártyás körökben. Vajon melyik mester készíthette a napjainkban magyar kártyának nevezett játék első példányait?

Az első magyar kártya: https://www.youtube.com/watch?v=7bEYQOS0Kxo

Jánoska Antal cikke az OSZK-ban (az Aetasban megjelent cikk, képek nélkül):
http://epa.oszk.hu/00800/00861/00011/1h-08.html


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Bridzsezzünk 2017! | részletek

2017: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Tarokkozzunk 2017! | részletek

2017: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Ultizzunk 2017! | részletek

2017: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió