kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások
Kártyakult | Kártyaképtár | Magyar képtár

Mária Terézia 300

A Schönbrunni kastély termeiben november 29-ig látogatható időszaki kiállítás, mely a 300 éve született Mária Terézia életére emlékezik.

A kiállítás web-lapja: mariatheresia2017.at

Mária Terézia magánéletében szerepet kapott a kártyajáték is. A Magyar Nemzeti Múzeumban őrzött rajzon: „A kártyázó alakok a királynétól jobbra gr. Hadik András, gr. Nádasdy Ferenc, egy ismeretlen pap és gr. (később herceg) Kaunitz Vencel. Mérete 27×20 cm. Ernst Lajos gyűjteményéből jutott a Magyar Nemzeti Múzeumba. A könnyedén színezett tusrajz készítőjének neve nem betűzhető ki(Henri Rosenouche?)”

Visszaemlékezésekben olvashattuk, hogy az uralkodónő szívesen kártyázott udvarhölgyeivel – dióra. Hitvese, Ferenc császár viszont balszerencsével játszott az udvari kaszinóban. Volt esztendő, amikor 10.000 arannyal terhelte a kincstárt.

Mária Terézia játékkártya megvásárolható
a múzeumban és a Piatnikboltban:
piatnikbolt.hu
Aki pedig szívesen vinné magával a kiállítás képeit,
gyönyörű katalógust vásárolhat a múzeumshopban.


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ulti Liga a tévében | részletek

November 17-én 22:20-kor az M4-en!
Bridzsezzünk 2017! | részletek

2017: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Tarokkozzunk 2017! | részletek

2017: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Ultizzunk 2017! | részletek

2017: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió