kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások
Kártyajátékok | Hírek, cikkek | 1585 pasziánsz

1585 pasziánsz

Az első írásos emlékek Észak-Európában tudósítanak pasziánsz játékokról az 1700-as évek utolsó negyedében. 1800-ban Párizsban tűnt fel a játék és terjedt el Franciaország-szerte. Bonaparte Napóleon életrajzírói több helyen említik, hogy a császár szívesen töltötte kevés szabadidejét kártyás türelemjátékkal. Ütközetek előestéjén is a kártyákhoz fordult kérdésével a csata kimenetelét illetően: győzelemre vezette csapatait, ha kijött a pasziánsz. De Napóleon nem volt babonás, hiszen a waterlói csata előtt több kísérlet után sem sikerült kirakni a játékot és mérgesen tűzbe vetette a kártyacsomagot. Mi lett volna, ha.... de ez már a mesemondók világa.


Biczó András festménye: Az új patience
Ladányi Lóránt: 55 pasziansz

Angliában az első patience gyűjtemény Lady Codogan jóvoltából jelent meg, Magyarországon pedig Parlaghy Kálmán Kártyajátékok könyvében közölt néhány játékot. Aztán már követni is nehéz az eseményeket, hiszen ugyanazok a játékok más néven jelentek meg különböző leírásokban és nyelveken.

A XX. század legvégén a számítógépek jóvoltából az asztalra rakosgatott kártyalapok átköltöztek a monitorokra. Az első patience játék programot Brad Fragger írta 1987-ben és változtatta hamarosan népsporttá.

A minden bizonnyal legnagyobb internetes pasziánsz gyűjteményt
(1585 JÁTÉK) Randy Rasha centerében találjuk.
- LINK

Linkgyűjtemény: Pasziánsz.lap


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió