kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások
Kártya Múzeum | Kártya történelem | A kártyajáték kezdetei

A kártyajáték kezdetei

A történettudományok napjainkra sem tudták megfejteni a titkot: ki találta fel, honnan származik a játékkártya? Tucatnyi, részigazságokat is felvonultató hipotézist sorolhatnánk válaszként.

A leggyakrabban emlegetett a kínai, koreai eredet, mely valamikor a VIII-IX. századtól kezdődően feltételezi a játék jelenlétét. Ekkor sem mai játékainkat kell elképzelni, hanem kártya típusú, egyszerű betű és számjelekkel, színekkel megkülönböztetett sorozatokról beszélhetünk. A kínaiak ekkor már ismerték a fametszetről történő sokszorosítást, a papírgyártást és a tusfestést, tehát minden feltétel rendelkezésre állt a kártyagyártáshoz.

Újabb rejtély a kártya Európába kerülése. Meseszerű elemek és történelmi hűség keverednek a kultúrtörténeti munkákban. Valójában a mai napig nincs meg a kelet-nyugat közötti történelmi kapcsolat. A történetírók szólnak ugyan a cigány népvándorlásról, az arab hódításokról, a Közel-Keletről hazatérő keresztes lovagokról és velencei kereskedőkről, mint lehetséges közvetítőkről, ám a legújabb elképzelés már eredeti európai találmányról szól, mely a korabeli keresztény ikonográfiát tekinti a kártyaképek közvetlen elődének.


1. kép: Délkelet-Ázsiai kártyalap
2. kép: Kártyajátékosok, XV. század
3. kép: Gringonneur kártyájának Pápa lapja

A Francia Nemzeti Könyvtárban őriznek
17 kártyalapot, mint Jacquemin Gringonneur udvari képfestő találmányaként, melyet a gyenge elméjű francia uralkodó, VI. Károly szórakoztatására festett 1392-ben.
Utóbb erről is kiderült, hogy a XIV. század közepén készülhetett. - LINK

Annyi viszont bizonyos, hogy a XIV. század második felében már olyan népszerűségre tett szert a kártyázás, hogy egyházi és világi, a kártyajátékokra vonatkozó tilalmakkal egyre gyakrabban találkozunk.  A városnevek és évszámok jelzik számunkra az elterjedés irányát:  Sankt Gallen 1364, 1379; Bern, 1367; Florence, 1376; Bázel 1377; Nürnberg 1380, stb. - LINK

Mellőzve legendákat, féligazságokat és hipotéziseket a legjobban akkor járunk, ha történelmi dokumentumokat és tárgyi emlékeket veszünk szemügyre és a történettudományok módszereivel helyezzük el a játékkártyákat egy képzeletbeli játékmúzeum tárlójában.


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió