kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások

A kártyavetés mestersége

Ezzel a címmel Emich Gusztáv könyvkínálatában bukkantunk az első, magyar nyelvű kártyajós könyvre. A kiadás éve 1858. Példányt viszont nem ismernek a könyvtárak, így későbbi kiadásokból következtethetünk annak tartalmára. A XIX. század utolsó negyedében aztán egymás után jelentek meg az ilyen témájú nyomtatványok és könyvek, pedig a magyar törvényhozás 1879-ben pénzbüntetéssel fenyegette a kártyavetést üzletszerűen gyakorlókat. A törvény ellenére búcsúkban, vásárokon és házalva a népélet része volt a tenyér- és kártyajóslás. Napjainkra iparággá lettek ezek a tudományok.

Korábbi cikkünk: Jövőlesők, kártyavetők a bajban


A kártyavetés jutalma egy vekni kenyér

1910-ben cikk jelent meg a Pesti Naplóban:

„Kártyavetés miniszteri engedélylyel. A belügyminisztert névtelen levélben értesítette valaki arról, hogy Szombathelyen és vidékén miniszteri engedelemmel űzi a kártyavetést egy úri családból származó elszegényedett asszony, özvegy Ebergényi Jánosné. A belügyminisztériumból áttették a feljelentést Herbst Géza vármegyei alispánhoz, azzal az utasítással, hogy indítsa meg a vizsgálatot s ennek eredményéről tegyen jelentést a belügyminiszternek. Az alispán - mint Szombathelyről jelentik - a leiratot áttette a szombathelyi rendőrségre, amely sürgősen beidézte Ebergényi Jánosnét. Megállapították, hogy a feljelentés valót mondott, özvegy Ebergényi Jánosnét, aki már idősebb asszony, Kisfaludy József szombathelyi rendőrkapitány hallgatta ki. A kártyavetőnő a rendőrkapitány felszólítására előmutatott egy tíz évvel ezelőtt kelt belügyminiszteri engedély-okiratot, amely jogot ad neki arra, hogy pénzért kártyát vessen. Kiköti az okirat, hogy az engedélyt a helyi hatóságnál minden héten meg kell újítani. Az okirat valódiságához nem férhetett kétség, mert el van látva az akkori belügyminiszter aláírásával és a minisztérium pecsétjével. Kihallgatása során elmondta Ebergénviné, hogy évekig a kártyavetésből élt különböző városokban, hoszszabb ideig a fővárosban is és a belügyminiszteri írás alapján minden helyen megkapta az engedélyt az üzletszerű kártyavetésre. Amikor egy kis vagyont szerzett a jóslásból. visszavonult szülővárosába, Szombathelyre és ott éldegélt. Tavaly elvesztette vagyonát, azért 1909 december hónapban jelentkezett a szombathelyi rendőrségen, hogy engedélyt kérjen a jóslásra. A belügyminiszteri okirat alapján meg is kapta erre az engedelmet, azzal a kikötéssel, hogy hetenként megújítja kérését. Ebergényiné azonban elmulasztotta a kérelem megújítását s e nélkül folytatta mesterségét. Kisfaludy József rendőrkapitány a kihallgatás után meghozta az ítéletet: Ebergényinétől megvonta a múlt év decemberében kiadott engedélyt. Herbst Géza alispán tegnapelőtt terjesztette fel jelentését a belügyminiszterhez a vizsgálat eredményéről. A dolognak természetesen az lesz a következménye, hogy meg fogják semmisíteni a tíz évvel ezelőtt kiadott belügyminiszteri engedély-okiratot.”


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ulti Liga a tévében | részletek

Következő adás: december 16-án.
Bridzsezzünk 2017! | részletek

2017: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Tarokkozzunk 2017! | részletek

2017: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Ultizzunk 2017! | részletek

2017: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió