kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások

A két leghíresebb dán kártyajáték

Minden országnak vannak népszerű káryajátékai, amiket ismernek szerte a világban. Azonban a tipikus dán kártyajátékokról nagyon kevés ember tud. Ebben a cikkben leírjuk a két legismertebb dán kártyajátékot, amit minden család játszik, akár a jól ismert “hygge” gyanánt is.

Esmakker-whist (Call-ace whist)

Call-ace whist, más néven Esmakker-whist a leghíresebb kártyajáték egész Dániában, és rengetegen játszák Gröndlandon is. Néhány más játék keveréke, mint például a szóló, vagy a teljesen más fajta Esmakker. A játékot 52 kártyával játsszák, plusz 2 vagy 3 joker is hozzá tartozik egy paklihoz. Minden játékos 13 kártyával játszik, amiből 2 vagy 3 lapot lefelé fordít, amiket sokszor hívnak katnek.

A játék lényege összefoglalva

Az első személy elindítja a játékot azzal, hogy megnevez trükköket, amikre úgy gondolja, hogy nyerni fog partnerével. A baloldali játékos ellen játszik egészen addig, amíg valamelyikük nem nyeri meg a versenyt. A nyertes ezután játszik a következővel, majd ez így folytatódik. Aki a legmagasabb ajánlatot teszi, őt fogják nyerőnek hívni, majd ezután kinevez egy ütőkártyát, és egy ászt, ami különbözik a partnere lapjaitól. A nyerőnek lehetősége van a lefordított kártyák közül cserélni három alkalommal. A játékos az ász kártyával a hagyományos módon vár arra, hogy játszhasson minél előbb. A nyertes a saját lapjai közül kinevezhet egy ászt, amivel szólójátékot tud játszani. Az ajánlattevők is csatlakozhatnak a szólójátékhoz, és ebben az esetben több játékos is fog játszani, amivel a játék még izgalmasabb lesz.

Polskpas

A Polskpas nevezetű játékot egyszerre négy ember tudja játszani 24 kártyalappal. A legidősebb játékosnak van először joga elfogadni vagy ütőkártyát használni a játékban. A Schafkopf játékokra jellemző a négy bubi, vagy más néven ütőkártya.A német Kontraspiel a Polskpas játék egyik változata.

A játék története

A játékot először 1829-ben írták le, majd egyre népszerűbb lett szerte Dániában. Valamennyivel később a németeknél Kontraspiel néven jelent meg, amely annyiban különbözik a dán játéktól, hogy a négy bubi helyett kettő piros bubi kártya van, és ezen kívül a játék struktúrája alaposabban ki van dolgozva.

A dán játékkultúra

A dánok rengetegszer játszanak kártyajátékokat, hiszen úgy gondolják, hogy egy ilyen játékkal a társas kapcsolatokat tudják megfelelően ápolni.

A TRENDHIM nevű dán cég Magyar munkatársát kérdeztük,

hogy volt-e már olyan alkalom, amikor egy csapatépítő rendezvényen kollégákkal játszottak valamilyen kártyajátékot közösen, aki azt válaszolta, hogy előfordult már ilyen, hiszen ezek a játékok jobban összehozzák a társaságot.


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ulti Liga a tévében | részletek

Következő adás: december 16-án.
Bridzsezzünk 2017! | részletek

2017: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Tarokkozzunk 2017! | részletek

2017: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Ultizzunk 2017! | részletek

2017: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió