kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások
Játékkártyák | Ephemera | Adózó kártyások

Adózó kártyások

1850-ben császári nyíltparancs rendelkezett Magyarországon a játékkártya adó, illetve kártyabélyegzések bevezetéséről. 1850. november 1-től forgalomba hozott minden kártyacsomag után 5 krajcár - (fényezetlen, azaz nem mosható kártyákra) - és 10 krajcár - (fényezett, azaz mosható kártyákra) kellett fzetni a kincstárnak. A különféle kártyatípusok meghatározott lapját az adó lerovását tanúsító bélyegzéssel kellett ellátni. Egyúttal - hasonlóan az Ausztriában már korábban bevezetett gyakorlathoz, szigorúan szabályozták a kártyagyártás feltételeit. Az adó mértéke és ehhez alkalmazkodva a kör alakú adóbélyegzés időszakonként változó értékjelzéssel és színben jelent meg a kijelölt kártyalapokon. (tök VII, kőr ász stb.)
A kártyabélyegzés 1950-ig volt érvényben.

A kártyaadóval történő visszaélések megszüntetésére 1881-ben rendelkeztek a játékkártyák zárjegyének bevezetéséről. Ez azt jelentette, hogy a kártyacsomagolást hivatalos zárjegy szalaggal kellett ellátni. A zárjegy kötelezettséget a kártyabélyegzésekkel egy időben szűntették meg. A kártyabélyegzés és zárjeggyek fontos tartozékai a régi játékkártyáknak. Segít megállapítani a műtárgy pontos korát és gyártásának, használatba vételének helyét.

A magyarországi kártyabélyegzéseket a Kártyalexikon ismerteti. - LINK
Részeletes információkat a világszerte használt kátyabélyegzésekről
Peter Endebroeck web-lapján olvashatunk. - LINK 


Kártyabélyegzés, 1906-1920.; Zárjegy a játékkártyára, 1937.


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió