kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások
Kártyajátékok | Játékok francia kártyával | Aukció

Aukció

Kártya: francia, 52 lap + 3 dzsóker, vagy 2 x 52 lap + 6 dzsóker
Játék típusa: taktikai
Játékosok: 3, 4, 5, 6

3 személy részvételénél egy csomag,  4-5-6 játékosnál 2 csomag kártyát használunk.

A játék célja
Az árverezés során képes kártyákból meghatározott kombinációk gyűjtése. A képes kártyák az ászok, királyok, dámák és bubik.

Az érvényes lapkombinációk
Három lapos azonos színű sorozat vagy három különböző színű, azonos rangú lap. Pl. pikk bubi, pikk dáma és pikk király, illetve kőr ász, treff ász, káró ász.

Előkészületek
A 16 képes kártyát kivesszük a kártyacsomagból. (Két csomag használatánál 32 ilyen lap van.) Ezek külön talont képeznek a játékban. A másik csomagban maradnak a számos lapok és a dzsókerek. Ebben a talonban 36, illetve 72 számozott lap lesz.

A bubik, dámák, királyok és ászok csomagját az aukcióra kerülő kártyákként összekeverjük, végül zártan rakjuk az asztal közepére. A másik talon lapjai a pénz szerepét fogják betölteni. A számos lapok a rajtuk szereplő szám ezerszeresét érik. Egy dzsókerrel párosítva bármely számos lap értéke a kétszeresére nő. Pl. egy hatos önmagában hatezer pontot ér, egy dzsókerrel társítva már 12 ezer pontot. Egy vásárlásnál csak egy dzsóker használható fel.

A játék menete
A játék minden mozzanata jobbra tartással zajlik. Az osztó a résztvevőknek - magának is - 5-5 kártyát ad a számos lapok csomagjából. A maradékot húzható talonként teszi az asztalra. Az osztótól jobbra ülő játékos megfordítja az aukciós talon legfelső lapját. Elsőként ő tehet ajánlatot, majd jobbra haladva mindenki nyilatkozik, hogy hány pontért hajlandó megvásárolni a képet. Aki a licitálás során a legmagasabb összeget ajánlja, elviheti a kártyát. A kifizetett összeget át kell adni az osztónak, aki ezeket a lapokat félreteszi.

A képet vásárló játékos nyitottan teszi maga elé szerzeményét. A számos lapok talonjából felvehet két kártyát, de a következő árverésen nem licitálhat. A soron következő játékos újabb lapot fordít meg, és elsőként ő tehet ajánlatot a megvételre. A licitálás minden képnél a leírtak szerint zajlik. Ha valaki ászt fordít meg, társai 1-1 lapot húzhatnak a talonból. Ha a számos lapok játék közben elfogynának, az osztó újabb talont alakít ki a fizetésként már felhasznált kártyákból. Az aukciót az a játékos nyeri meg, aki elsőként képes három lapból álló kombinációt összegyűjteni.

A játékosok célja nem csak a kombinációk megszerzése, hanem ellenfeleik megakadályozása ebben. Fontos tehát, hogy ne költsük feleslegesen pénzünket. Rákényszerülhetünk arra is, hogy számunkra semleges képeket vásároljunk, ha egy adott helyzetben ez a kívánatos. A taktikai műveletnek a végjátékban van nagy szerepe.


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió