kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások

Az a híres makk felső

A Tell-kártya egyik lapja a Tell Vilmost ábrázoló makk felső. Rangban a sorozat alsó és király lapja között küzdhet a kártyacsatában, egyik fele a „bélának”, ferbliben pedig néhol a nagyhatalmú „sánta”, azaz bármely lapot helyettesítő kártya.

De mit csinál a makk felső, amikor pihen a kártyacsomag? Például felbukkan a lóversenypályán, ahol lovat neveztek el róla (1939). vagy szépasszonyra vadászik az unterwaldeni erdőben.

Fantomként bolyong a Lipótmezőn, ahol a Fővárosi Lapok anekdotája szerint: „...meghalt egy olyan elmebeteg, ki azt hitte magáról, hogy ő a makkhetes s félt ki a szobából, nehogy találkozzék a makk filkóval, a mely azonnal elüti.” (1879)

26 évvel később már így jelent meg a história:

A lipótmezei tébolyda egyik orvosa mesélte ezt az „esetet”. „Volt a Lipótmezőn egy vegyész, aki annyit kártyázott életében, hogy beleőrült. Az volt a rögeszméje, hogy ő a makk-alsó és hogy öt mindig elüti a makk-felső. Ha ez eszébe jutott; mindig dühöngeni kezdett. Egy ilyen rohamánál, amikor keservesen panaszkodott, - hogy jön a makk-felső és ő veszve van, az orvos hirtelen rákiáltott:

- Ugyan, ne óbégasson! Nem is ütheti el magát a makk-felső, mert a talonban fekszik. - A beteg nagyot nézett és meggyógyult.”

Másik hírlapi történet a századforduló idejéből a hiányzó makk filkóról:

„A makk felső misztikus bujkálása. Megkezdődtek a megszokott esti kártyacsaták a pártkörben. A bridge két karikára is folyt, az egyikben Graeffl Jenő bácsi, a másikban a kultuszminiszter volt a törzsfőnök. Búd János hűséges államtitkárjával összefogva a XXI-et kergette kérlelhetetlenül. (Értenek ezek ehhez is!) A polgári kalábriász társaságot Rubinek Pista tartotta össze s kéjes gyönyörűséggel zavarta bele, ha csak lehetett a klopi-féle veszedelmes figurába.

Putnoky Sándor az ő testvéri jó barátjával, Édes Tónival ez alkalommal páros viaskodásra ült össze. Ketten kalabriászt játszottak. De olyan hevesen, olyan elmerüléssel, hogy se láttak, se hallottak. Érdeklődő kibic megfordult körülöttük több is, de ők alig vettek tudomást róluk, teljesen megfeledkeztek a külvilágról. Hja, nem a rongyos anyagi rész volt a fontos, dicsőségre ment a játék. A nyertes jogot formált ahhoz, hogy egész este csipkedje legyűrt ellenfelét. Egyszer csak beesett a komornyik s levelet kézbesít Putnoky Sándornak. Putnoky a megzavart játékos bosszankodásával szemléli a levelet. Öklömnyi betűkkel áll rajta: „Halálos sürgőst Azonnali felbontásra!”

Kibontódik a levél. Legelőször is egy kártyalap pottyant ki belőle. Aztán következett az írás: „Mélyen tisztelt képviselő úr! Megéreztem a távolból, hogy önök már egy órája harmincegy kártyával csatáznak. Ezt nem bírom tovább. Itt küldöm expressz a hiányzó makk felsőt. De ezt meg ne tudja az ellenzéki titkos bámulója. s. k.”

A két játékos csodálkozva nézett egymásra. Megolvasták a kártyapaklit, csakugyan harmincegy. Végigvizsgálták, csakugyan a makk felső hiányzott belőle. Lehetetlen! Újonnan kibontott kártyacsomaggal kezdték a játszmát. Itt csak játék közben követhette el valaki, valamelyik alattomos kibic a csalafintaságot Erélyes nyomozás indult meg a tettes után. de eddig eredménytelenül. Putnoky-Édesék környékén azonban azóta veszedelmes a makk felsőt emlegetni.”

Végül egy hír 1901-ből:

„A IX. kerületi népkonyha részére báró Dániel Ernőné kezeihez a Lindmayer-féle vendéglő helyiségeiben fönnálló „Makk felső” című asztaltársaság 103 koronát juttatott.”


Farkas Pinkász rajza Löwy Árpád versének illusztrációja; 1910.
Amikor pedig a makk felső túl van mindezeken, „megpihenhet és nyújtózkodhatik”.


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió