kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások
Kártyakult | Irodalom | Anekdoták

Az Otthon Kör

Az írók és hírlapírók budapesti tanyája, a csak Otthon Körként ismert intézményt 1891-ben hozta létre Solder Hugó és első elnöke, Rákosi Jenő. Kezdetben a budai Fiume kávéház emeleti termeiben, majd átmenetileg a Múzeum körúton működő társaskör 1898-ban lelt végső otthonra a Dohány utca 76. sz épületben. Az Otthon Kör nevét hamarosan a kártyabarlangok listáján találjuk. Vacsora után hajnalig tartó kártyacsaták folytak a különtermekben és alig akadt olyan író és újságíró, aki nem látogatta meg ezt a helyet.

Szomaházy István a Színházi Életben így emlékezett az Otthon Kör 30 évére. - LINK

"Az "Otthon" Kör egyébként minden más későbbi szervezkedés, egyesülés mellett az újságíróknak is valóban otthona, társas életük színhelye maradt, ahol a visszaemlékezések tanúsága szerint érdekfeszítő eszmecserék, intellektuális és kevésbé intellektuális viták voltak, élénk klubélet, sakkozás és kártyázás folyt." olvashatjuk a MÚOSZ web-lapján.

Nagy Lajos az Otthonról: "...az Otthon Kör valóságos börzéje az íróknak, vagy piaca, ott lehet munkaalkalmat szerezni; a Körben kellemes tartózkodni, mert több nagy világos teremből áll, este meg pazar a világítása; aki éjszakázik, az bármeddig ott maradhat, mert nincs záróra; sokan járnak fel a Körbe, válogathatok emberekben, azaz azzal beszélgetek, akivel akarok; a rendelés nem kötelező, tehát a Kör a legolcsóbb tartózkodási hely. …”

Tersánszky Józsi Jenő pedig ezt írta: "Az Otthon. Teljes nevén Írók és Újságírók Otthon Köre. Hivatalos jellegét véve, nem lehet állítani, hogy az Otthon-körben nem zajlottak le nagy horderejű és nagyon értékes társadalmi, irodalmi, politikai összejövetelek, valamint magas szintű műsoros ünnepélyek, ámde tény az, hogy az Otthon létfönntartó, mindennapos látogatottságát két nagy kártyaterme hozta össze. Nemrégiben egy előmenetelben kiváló, de ember- és életismeretben annál alsóbbrendű fiatal írókartársunk vezércikkben írta le ezt a bárgyúságában bődületes mondatot: „Sosem kell számba venni az érem másik oldalát is, mert ez szükségtelen.” Nos, vegyük alapul ennek a zöld ifjúnak utasítását, és kezdjük az éremnek azzal az oldalával, amit hát általában helyeslés fogad, amikor a hazárdjátékot megítéljük. Kárhozatos, veszélyes tragédiákat előidéző szenvedély ez, kicsoda mond ennek ellen? Itt az Otthon bakkszobájában is követelt magának halálos áldozatot nem egyet. Alig élnek már azokból a közéleti nagyságokból és üzleti hatalmasságokból, akik az Otthon bakkasztalát ülték valaha körül. Csak az irodalom jeleseiből sorolok föl neveket, itt: Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső, Somlyó Zoltán, Surányi Miklós, Kálmán Jenő, Kellér Andor, Krúdy Gyula… Közöttük többen akadtak, akik szinte csak azért verejtékeztek alkotásaik fölött, hogy a tiszteletdíjakat bekapartassák a bakkasztal krupiéjával a bankosok kosarába… Átkos, eszelős, megvetendő, elítélendő folyamat… Mit szépíteni?..." A teljes cikk itt. - LINK 

És olvashatunk sok-sok kártyás anekdotát a visszaemlékezésekben, például a Kártyázó magyarok című anekdotagyűjteményben:

Az Otthon Körben Karinthy Frigyes szenvedélyes kártyacsatáinak egyikén - nem először és nem utoljára - az író minden pénzét elvesztette.

- Lapot kérek! - mondta hanyag előkelőséggel.
- A tét? - kérdezte a bankár.
- A tehetségem. Felteszem a tehetségemet egy lapra - válaszolta Karinthy.

A bankár belement a játékba és Karinthy elvesztette a tehetségét. Másnap, ahogy bejön az Otthonba, valaki a tegnapi kártyapartnerei közül rásköszön:
- Jó estét Pekár úr! (Pekár Gyula képviselő gúnyneve volt a "Tehetségtelen".


A Borsszem Jankó karikatúrája


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió