kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások

Azok a harmincas évek …

1. Kártyajátékok

A boldog békeidők kártyalázát egy újabb játékos időszak követte az 1930-as években. A kávéház- és kaszinólátogató közönséget új játékdivatok lepték meg. A korábban oly népszerű alsóst a talonmáriás (később ulti) száműzte, a tarokk, piké és peferánsz magánlakásokba szorult a megöregedett játékosokkal együtt. Az értelmiségi körökben kedvelt whistet a bridzs váltotta fel. Budapesten Európa bajnokságot is rendeztek, a bridzs nagyköveteként pedig Ely Culbertson és tett látogatást a fővárosi bridzs-klubokban.

culbertson
Culbertson kék könyvei

A legújabb és egyre népszerűbb römi a világháborút követően hódította meg a magyar társasági életet. Népszerűségé érzékelteti, hogy 1928-ban három kis füzet jelent meg a játékszabályok ismertetésével.
Az egyik: www.kartya-jatek.hu/pesti_osromi

rummy
A rummy játék és szabályai

A keleti kultúrák felé forduló érdeklődés egyik eredményeként Magyarországon is megjelent a kínai eredetű mahjong, melynek klubja is volt a Százados úti művésztelepen.

Chiang Lee Mahjong könyve

Teljes szövege a Terebess Ázsia-E-tárban: http://terebess.hu/keletkultinfo/mahjong.html

Zárt klubok és zugkaszinók legendás szerencsejátéka lett a Szomaházy István által Ostende-ből importált bakk (baccarat). E furcsa és kiszámíthatatlan világról talán az örök vesztes Karinthy Frigyes mesélhetne a leghitelesebben.

www.kartya-jatek.hu/karinthy_frigyes_egyugyu_lexikon_2


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió