kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások

Baccarat, bakk, punto-banco

Kártya: 8 csomag 52 lapos
Játék típusa: szerencse
Játékosok: legfeljebb 14

Ez a francia eredetű, talán kicsit együgyű szórakozás Magyarországon a XX. század első felében az egyik legveszedelmesebbnek tartott hazárd kártyajáték volt. Szomaházy István visszaemlékezéséből tudjuk, hogy ő maga mutatta be ezt a játékot az Otthon-Körben, a pesti újságíró klubban. A baccarat asztalokat ma elsősorban nyugat-európai játékházakban találjuk meg, nem ritkán külön teremben, akár több asztalon is. 10 - 4000 dollár közötti összegekkel lehet fogadni, magánkaszinókban ennél magasabb téttel is játszhatnak a résztvevők. Az értékhatárokat minden asztalnál táblával jelzik. Több kaszinóban punto-banco néven találjuk meg a baccarat-val rokon játékot. Másik kedvelt változata a chemin de fer.

baccarat
Mielőtt megismerkednénk a baccarat szabályaival,
érdemes tanulmányozni a játéktábla beosztását
.

A játékosok legfeljebb tizennégyen lehetnek, helyeiket számmal jelzik. Mint látjuk, kihagyták a 13 jelzést. Ez a gesztus a babonás játékosok érzelmeit tartja tiszteletben.

A baccarat tábla feliratai
Chips: a bank zsetonjainak helye.
Dealer: az osztó helye, aki a kaszinó alkalmazottja.
Comission boxes: jutalék boxok.
Discards: az eldobott kártyák helye. Az asztalon lehet egy nyílás, és az alatta elhelyezett dobozba hullanak a fölösleges lapok. A kaszinóban egy lapszériát csak egyszer használnak.
Bankers: a bankár lapjainak helye.
Players: a játékosok lapjainak helye.
Caller: hívó, aki irányítja a játékot, a kaszinó alkalmazottja.
Shoe: kártyatartó doboz - népszerű nevén koporsó.

A téteket a kaszinó kezeli, az osztó személye pedig játékonként változik. Az új osztó kijelölésére több módszert is alkalmaznak. Sorsolással vagy licitálással döntik el, jobbra vagy balra haladva körbejár, vagy más módon. Erre a kaszinó házszabályában leírtak a mérvadók. Egyik játékos sem köteles elfogadni az osztó szerepkört.

8 csomag 52 lapos (416 lap) francia sorozatjelű, alaposan megkevert kártyacsomagot helyeznek el a kártyatartó dobozban. Az osztásoknál ebből húzzák ki egyesével a lapokat.

A játék célja
Az osztott lapok meghatározott értékeit összeadva minél közelebb kerülni a 9 ponthoz. A bank és a játékosok két vagy három lapból összeadott értékét hasonlítják össze. Feltett tétjével azonos összeget nyer a játékos, ha helyesen tippelte meg a magasabb rangú kombinációt.

A lapok pontértéke
ász: 1 pont; király, dáma, bubi, 10: 0 pont; a többi lap: saját számértékével azonos pont.
A kombináció értékének kiszámolása úgy történik, hogy a lapok pontszámait összeadjuk. A tízet meghaladó pontoknak csak a második számjegyét vesszük figyelembe. Pl.: 7 + 9 = 16, értéke tehát 6 pont. Natural a neve a 8 vagy 9 pontos, két lapból álló kombinációnak akár a bankár, akár a játékos érte el. Baccarat a 0 pontos kombináció

A játék fázisai
- a tétek elhelyezése, a fogadás;
- az osztás;
- lapkérés;
- a kombinációk összehasonlítása;
- kifizetés.

Három fogadási lehetőség kínálkozik
- fogadni az osztó lapjaira. (Banco);
- fogadni a játékos lapjaira. (Punto);
- fogadni a pontegyenlőségre. (Tie).

A játékosok ülésszámuknak megfelelően helyezik el zsetonjaikat a kijelölt mezőkön. Tehát ha a 8 számú játékos fogad a bank lapjára, zsetonját a számára kijelölt 8 szám felett látható B mezőre teszi. Tétjét a P mezőre helyezve a játékos lapjára fogad. Az összeg a meghatározott minimum és maximum között tetszőleges lehet.

Az osztás
A kártyacsomagok összekeverését a kaszinó alkalmazottai végzik, de néhány helyen megengedett, hogy a játékosok közösen keverjenek, és csak a művelet végén egyesítik a kártyacsomagokat. Az osztó ezt kínálja fel emelésre az egyik játékosnak. Az emelés abból áll, hogy a kijelölt személy tetszőleges helyre egy műanyag lapocskát helyez a kártyacsomag lapjai közé, és az osztó azon a ponton emel. A lapok ez után kerülnek a kártyatartó dobozba. Az osztó kiemeli az első kártyát és bemutatja. A felmutatott lap jelzésével azonos számú kártyát fog kihúzni a dobozból és a discards jelzésű mezőre teszi. Ha király, dáma, vagy bubi volt az első lap, rögtön elkezdődik a játék. Az osztó meghatározott szabályok szerint jelöli ki a bankárt. Ez jelképes választás és csak arra szolgál, hogy a mindenkori bankár lapjai lesznek összehasonlítva a játékosoknak osztott kártyákkal. A kijelölt bankár fogja osztani a lapokat, de mint már jeleztük, ezt a szerepet nem kötelező elfogadni.

A bankár egy lapot ad a hívónak, majd egyet magának. Ismét egy lapot a hívónak és ismét magának. A kártyákat zártan, képükkel lefelé fordítva osztja. A feleknek kiosztott lapok összeadott értékét kell figyelembe venni a játék végső kimenetelénél. A bankár lapjait egyelőre maga elé teszi, a játékos lapjait pedig a hívó - a játék irányítója - kapja, és szintén maga előtt helyezi el.

A hívó átcsúsztatja a két lapot általában annak a játékosnak, aki a legmagasabb tétet helyezte el a táblán. Ő megfordítja a kártyákat és visszaküldi a hívónak, aki maga előtt nyitottan helyezi el a "players" mezőre. A bankár is bemutatja kártyáit és átadja a hívónak, aki azokat a "bankers" mezőre teszi.

A pontértékek kiszámítása a leírtak szerint történik. Bármely két lap értékének összege nem haladhatja meg a kilencet, mivel ha a kiszámított érték kétszámjegyű, csak a második számot vesszük figyelembe. Például: 6 + 8 = 14, a lapérték így 4 lesz;  vagy király + 7 azaz  0 + 7 = 7, és így tovább.

Lapkérés
A bankár és a játékos is kaphat harmadik lapot, de ennek kötött szabályai vannak. A lapkérést a hívó fogja eldönteni a mindkét fél részére ismertetett táblázat szerint. A leírtaktól eltérni nem lehet!

A játékos pontjai két lapból
0,1,2,3,4,5: kér egy lapot, kivéve, ha a banknak "naturálja" (természetes nyerő) van.
6,7: köteles megállni, nem kérhet lapot
8,9: "naturálja" van, nem kérhet.

A bank pontjai két lapból
0,1,2: húz, kivéve ha a játékosnak naturálja van
3: 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9 - 8 pont
4: 2,3,4,5,6,7 - 0,1,8,9 pont
5: 4,5,6,7 - 0,1,2,3,8,9 pont
6: 6,7 - 0,1,2,3,4,5,8,9 pont
7: megáll
8,9: natural, a játékos nem húzhat

A hívó jelenti be az eredményt: "a bankár nyert x:y arányban", vagy "a játékos nyert x:y arányban".

Kifizetés
ha a játékos lapjára tett tét tulajdonosa nyer, a kockáztatott összeggel azonos nyereményt kap. Aki a bankár lapjára fogadva nyert, tétjével szintén azonos összeget kap. Viszont nyereményéből általában 4-6 %-ot levon a kaszinó. Ez azért van, mert a bankár lapjának valamivel több esélye van a nyerésre. A kifizetés lehet a leírtaktól eltérő is. A játék megkezdése előtt célszerű a körülményekről tájékozódni. (A punto-banco asztaloknál általában az alábbi kifizetéseket alkalmazzák: a bank lapjain 19:20; a játékos lapjain 1:1; egyenlőségnél 8:1.)

Az asztalok minimum tétje általában elég magas, ezért nem szívesen játszanak a kisebb tőkét kockáztató játékosok baccarat-t. Inkább a rulettet, pókert vagy blackjack-et választják. Pedig a bakk hosszú távon nagyobb nyerési esélyt kínál, mint a többi játék.

Linkajánló: Ambrus Zoltán: Baccarat (Nyugat, 1910. 18. szám)


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió