kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások

Baden-Baden

Európa legendás kaszinóinak sorában találjuk Baden-Baden játékpalotáját, mely egykor a magyar arisztokrácia kedvelt célpontja volt (Monte Carlo és Ostende után).


A kaszinó 1915-ben


Üdvözlet Badenből

Füst Milán levelének részlete a kaszinó híres látogatóiról:

„Liszt Ferenc valaha sokat kártyázott Baden-Baden hírhedt kaszinójában, úgy mondják legalább azok, akik itt ismerték. (És persze: rajongtak érte.) Rubinstein Antal is sokat kártyázott itt, de sőt: innen is nősült, Itt is volt az esküvője. Goncsárov is itt kártyázott (a hires orosz iró, az Oblomov szerzője) - róla az a legenda terjedt volt el, hogy a legravaszabb és a legrutinosabb kártyás valamennyi orosz között. A heves Dosztojevszkij ellenben itt vesztette el minden pénzét, amit európai útjára szánt ... Turgenyev nem kártyázott (nagyon mérsékelten ivott is és alig dohányzott). Ellenben Lenau Miklós (aki Miklósnak irta alá magát, mert ő magyar s úgy is hegedült, mint egy cigány), ha nem is kártyázott, de itt lett szerelmes; néhány pillanat alatt. (Meglátott a szomszéd asztalnál a hotelben egy hölgyet s két nap múlva megkérte a kezét). Szegény Miklós! Néhány hónap múlva elmegyógyintézetbe vitték s onnan nem is került ki többé.”


Dosztojevszkij és A játékos

A legenda szerint Dosztojevszkij badeni élményeit örökítette meg A játékos című elbeszélésben. A művet több alkalommal is feldolgozták: Claude Autant 1958-ban, Alekszej Batalov 1972-ben, Robert Altman 1992-ben,  Makk Károly 1997-ben rendezte A játékos című filmjét. Az elbeszélésből 1964-ben a Magyar Televízió is forgatott tv-játékot.


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió