kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások

Bosszúságok 1.

Az igazi Tisza István és Heltai Gáspár igaza

Örömünkre szolgál minden esemény, mely a kártyázás kultúrkörében megjelenik írásban, festményen és filmvásznon. A közelmúltban találkoztunk viszont néhány publikációval, melyek valótlan híreket közölnek az interneten, sajtóban és könyvekben. Már csak azért sem mehetünk el szó nélkül a ferdítések és hiányosságok mellett, hogy megóvjuk a jövőben publikálókat az ilyen kellemetlenségektől.

Hídfő pub
Hócipő, 2011-05-04

Azt írja a szerző, hogy:
"A tarokk szó hallatán az értelmiségi mindjárt bizsergést érez, s rettentő tudását aktivizálván, azonnal Jókait, Kossuthot s persze Mikszáthot említi, a még ennél is műveltebbje tán Ferraris Artúrt is tudja, A történelmi tarokkparti című festményt gróf Tisza Istvánnal, báró Podmaniczkyval..."

Tudnunk kell, hogy Tisza István nem vett részt a képviselő urak tarokkozásában. Lelkes híve volt viszont a tarokk játéknak édesapja, gróf Tisza Kálmán. Ferraris Artúr őt örökítette meg festményén.

Néhány sorral lentebb olvashatjuk:
"...bár Heltai Gáspár szavai, miszerint a jó tarokkosnak "vagyon hegyes foga, kemény nyaka és igen bátor szüve", ma is igaz."

Problémánk:
Heltai Gáspár a XVI. században aligha ismerhette a tarokk kártyát és játékot, tehát nem állapíthatta meg a leírt jellemzőket sem. A szerző – vélhetően internet kedvelő ember – a CenterNet Informatika tarokkos oldaláról merítette az információt, amit szerzője néhány héttel korábban (2011 03 21-én) jegyzett le imigyen: "Kérdezhetné valaki, hogy milyen a jó tarokkos. Mit mondhatunk erről? Amit a régi jó Heltai Gáspár a farkasról: vagyon hegyes foga, kemény nyaka és igen bátor szüve. (Heltai 1566)"

Heltai Gáspár 55. fabulájának értelmezésében szerepel a mondat:
„Ha a farkasnak nincsen szarva és körme: vagyon igen hegyes foga, kemény nyaka és igen bátor szüve.” Farkasról írt, nem tarokkosról. Szóval a hír igaz, de…bosszantó!

Az egyébként remek tudósítást a Royal tarokk klubról írta Megyesi Gusztáv. - A teljes cikk.


Gróf Tisza István - Heltai Gáspár fabulái


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió