kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások

Bosszúságok 2.

Az első magyar...
2. kötet, 88-91. oldal

A Magyar Televízió sikeres sorozata volt Az első magyar... címmel vetített kultúrtörténeti barangolás. Könyv alakban is megjelent a feldolgozott témák első 50 története, majd 2009-ben a következő 50. A szerkesztő úr ebben 4 oldalt szentel az első magyar kártyának. A forgatókönyv szövegére épülő cikk tartalmában korrekt, viszont meglepőek a témához kiválasztott illusztrációk. Az első egy tarokk kártya kőr ász lapja – semmi köze a magyar kártyához. A második Ferraris Artúr festménye a tarokkozó politikusokkal, aminek szintén nincs köze a magyar kártyához. Harmadik egy XX. századi, Piatnik gyártmányú,  francia sorozatjelű párizsi-genovai képes kártya. A 90. oldalon aztán végkép zavarba jöhet az olvasó egy régi cvikker fényképének láttán.  Mit keres ez itt? Lentebb pipázó-kártyázó férfiak. Mit és mivel játszanak, szinte mindegy. Az utolsó illusztráción ifjabb Andrássy Gyula fényképe. Hogyan kerül ő a képbe? Sehogy! A könyv 91. oldalán a Szomaházy István szerkesztette Kártya-codex előszavát másolta a szerző, melyben írja: "...Széchenyi István passzionátus kártyás volt, Andrássy Gyula nemkülönben..." Ő viszont az idősebb Andrássy Gyula volt, a Magyar Királyság első miniszterelnöke.

Az már csak apróság, hogy a könyvben sorakozó illusztrációk egyike sem szerepelt Az első magyar kártya című filmben. Szóval bosszantó... Tehát adós marad a könyv az első magyar kártya látványával. Ezt pótoljuk most, amikor megmutatjuk e relikvia két lapját.


Schneider József kártyájának zöld ász és tök felső lapja.
Kép forrása: Zsoldos Benő: A játékkártya és története. 1980.


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió