kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások
Partnerek | Piatnik | Cégtörténet

3. rész

Budapest
1896-1949 PIATNIK NÁNDOR és FIAI JÁTÉKKÁRTYAGYÁR
1896-ban Piatnik Nándor gyermekei tulajdonképpen hazatértek atyjuk szülővárosába, amikor megvásárolták a tönkrement Első Magyar Kártyagyári Rt. Csengery utcai üzemét Budapesten.


Hat éven át a Bécsben gyártott kártyaívek színezését, méretre vágását és a kártyalapok csomagolását végezték itt. A Bécsben Doppeldeutsche, Budapesten kétfejű-, kettős német- és svájci-német kártya néven gyártott, Schiller Tell Vilmos drámájának alakjait ábrázoló típust "Magyar kártya" felirattal kezdték forgalmazni.

1903-ban Höfler Ignác műépítész tervei alapján új gyárat és lakóépületet építettek a Rottenbiller utca 17. sz. telken. 1905-ben kapták meg a magyar királyi címer használati jogát. 1910-re Magyarország egyetlen kártyagyárát tudhatták magukénak, felépült tehát a magyar Piatnik birodalom is. A cég vezetői Piatnik Rezső és Piatnik Rudolf lettek. A gépek ontották a kártyaíveket. A választék igen széles: a nemzeti kártyatípusok mellett készültek azok a különlegességek, melyek ma már keresett cikkei a műtárgy kereskedelemnek. Kezünkbe véve egy száz esztendős árukatalógust, száznál is nagyobb a választható játékok száma.

1913-ban a budapesti cég családi részvénytársasággá alakult 1.200.000 korona alaptőkével. Az I. Világháború és a trianoni békediktátum hatással volt a kártyagyártásra csakúgy, mint az 1920-as években a társadalom hazárdjáték tilalmi erőfeszítései. Az ország területének csökkenésével a hazai kártyaigény jelentősen csökkent. Ennek kiváltására külföldi piacokat kerestek és találtak. A kereskedelmi forgalomba kerülő játékkártya csomagok száma 1928-ban pl. 447 ezer volt. 1938-ban gyárbővítést hajtottak végre a Rottenbiller utcában és megkezdték a dobozgyártást, nyomtatványok, címkék és levelezőlapok nyomtatását. 1942-ben 1.482.000 pengő tőkével korlátolt felelősségű társasággá alakultak. A cégvezetők ekkor Piatnik Lajos és Piatnik Rudolf voltak.  A Piatnik budapesti gyára az 1920-1930-as években 200 alkalmazottat foglalkoztatott, negyed részben nőket.

1944-ben rendszeresek lettek Budapesten a bombázások. Az angol légierő pilótái nem csak katonai- és ipari létesítményeket céloztak meg, de a lakóterületek támadásával sok szenvedést okoztak a polgári lakosságnak is. Egy ilyen akcióban találat érte a Piatnik gyárat, lehetetlenné téve a háborús viszonyok között egyébként is papír- és festékhiánnyal bajlódó üzem működését.

1946-ban a nyomdát, állami felügyelet alá helyezték. A tulajdonosok nem szólhattak bele a cég működésébe, aláírásuk az okmányokon csak névleges volt. Az 1948. évi XXV. törvény alapján államosították a Piatmik kártyagyárat, mely végül a külföldi tulajdon miatt csak egy évvel később valósult meg. 1949. márciusban a belügyminiszter a külföldön maradt Piatnik Rudolfot megfosztotta magyar állampolgárságától és vagyonát elkobozta. Piatnik Lajos decemberben hagyta el a gyárat. Az állam által megállapított vételárat fizettek a tulajdonosoknak. Szemtanúk szerint Piatnik Lajos egy kézitáskát vihetett magával a kártyabirodalomból és indult útnak Bécs felé.

1993 - PIATNIK BUDAPEST KFT.
Az államosítás óta eltelt négy évtized. 1989-ben a Szórakaténusz Játékmúzeum nagyszabású kártyakiállítást rendezett Kecskeméten. Az esemény aktualitását adta, hogy az 1987-ben elhunyt Rodolfo (Gács Rezső, 1911-1987) bűvészhagyatékát leánya az intézménynek adományozta. A kollekció része volt egy 600 darabos játékkártya gyűjtemény. A Rodolfo hagyaték, Jánoska Antal kártyagyűjteménye és múzeumi intézmények birtokában lévő ritkaságok legszebb darabjai kerültek kiállításra. 1990-1992-ben a Játékkártyák Magyarországon című kiállítás 15 városban mutatkozott be. A tárlat védnöke a Ferdinand Piatnik und Söhne Wiener Spielkartenfabrik volt. Ernst Rudolf Ragg felismerve a kedvező politikai és gazdasági változásokat döntött arról, hogy a Piatnik termékek ismét jelenjenek meg Magyarországon. Két régi kártya reprodukciója is elkészült:


Első Magyar Kártyagyár látképes tarokkja
és Salamon Antal kecskeméti kártyafestő magyar kártyája

Sikertelen partnerkapcsolatok után végül 1993-ban alakult meg a Piatnik Budapest Kft. Székhelye a külső Bécsi úton épített irodában és raktárban volt, majd beköltöztek az Árpád-fejedelem úti raktárházba. Sikerrel hajtották végre a feladatot: ismét bevezetni a játékos köztudatba a Piatnik márkanevet. Ma a Piatnik Budapest Kft. modern körülmények között látványos bemutatóteremben, korszerű raktárral várja partnereit a Bécsi úton.

Prága 
1899-ben a Piatnik cég résztulajdont szerzett a prágai Ritter-féle kártyagyárban. 1923-tól a termékeket Piatnik, Ritter & Cie néven jegyzik. A céget 1946-ban államosították. 

Krakkó
A krakkói Piatnik kártyagyár 1935-ben egy megvásárolt nyomda utódaként jött létre és működött az 1946-ban bekövetkezett államosításig. Neve Krakauer Spielkartenfabrik GmbH. (Krakowska Fabriks Kart do Gry) volt és jellemzően kommersz kártyák gyártásával foglalkoztak.

Ratschach
1907-ben Alsó-Krajna-Ausztriában megvásárolták Valentin Krisper papírgyárát, mely korábban is ellátta jó minőségű alapanyaggal a Piatnik nyomdát. A II. Világháborúig Piatnik testvérek néven működött. A gyárat 1944-ben bombatalálat érte, a háború után államosították.

Kapcsolódó cikkek:Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió