kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások

Chilei kanaszta

Kártya: 4 csomag + 4 dzsóker, 212 lap
Játék típusa: gyűjtő-lerakó
Játékosok: 4

A szamba egyik változata. Négy csomag kártyával és négy darab dzsókerrel - 212 lappal - játszik négy személy. A szemben ülők érdekközösséget, azaz egy csapatot alkotnak. A chilei kanaszta remek szórakozás lehet házaspároknak akár hosszú távon is.

Az osztó 11 lapot ad mindenkinek, végül felüti a dobóhalom első lapját. Ha ez piros hármas vagy helyettesítő lap, az osztótól balra ülő játékos felveheti azt és osztás után kezéből egy tetszőleges kártyát rakhat le helyette.

A sorra kerülő játékos két lapot húzhat a talonból, vagy egyet a talonból és egyet a dobóhalom tetejéről. Utóbbi lehetőség kihasználásánál teljesíteni kell a lerakási minmumra vonatkozó szabályokat.

A chilei kanasztában is gyűjthető sorozat. Ez legalább hét darab, azonos színű lapból álló csoport. Ebben helyettesítő lapot nem használhatunk. A hétlapos sorozat kanasztával egyenértékű, 2000 pontot írhatnak szorgos összegyűjtői. Amelyik fél tizenegy lapból álló, teljes sorozatot képes produkálni - ez a maximum, hiszen a kártyák 4-től ászig követhetik egymást - teljesítményéért 3000 pontot számolhat a játék végén. Ez nem is ritka eseménye a játéknak, hiszen két csapattag lapjaiból lehet összegyűjteni. A dzsókerek értéke 30 pont. Dzsókerkanaszta is gyűjthető, ennek jutalma az elszámolásnál 2000 pont.

A játékszokások megoszlanak a sor megítélésénél. Legjobb megoldás erre a résztvevők egyezsége. A vita tárgya az, hogy a hét vagy több lapból álló sorozatot elfogadják-e kanasztával azonos rangú kombinációnak, vagy nem.  Egy játék két kanaszta összegyűjtésével fejezhető be. A játszma 10000 pont eléréséig tart.

Még néhány, nem általánosan alkalmazott szabály lehet
- a felvett dobóhalomból lerakott lapcsoportok mindegyike hozzá számítható a lerakási minimumhoz (ez a lehetőség csak akkor áll fenn, ha a teljes dobóhalom felvehető).
- dzsókerek önálló csoportként is az asztalra rakhatók. Ez lehetőség a dzsókerkanaszta kialakításához. Különleges szabály, hogy a lerakott 3, 4 vagy 5 dzsóker 4, 3 vagy 2 természetes lappal kanasztává bővíthető;
- ha egy játékos kézből fejezi be a játékot, ezt egy kanasztával is megteheti. Fontos körülmény, hogy ilyenkor is teljesítenie kell a lerakási minimumra vonatkozó követelményt. Az akciót földrengésnek (terremoto) nevezik. A partner már lerakott és kézben maradt kártyái is pozitív értékkel számolhatók el. A földrengés jutalma 800 pont (+ a kanasztáért járó pontok, illetve a lerakott kártyák értéke.)


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió