kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások
Kártyajátékok | Hírek, cikkek | Cinkelt lapok

Cinkelt lapok

A játékkártya feltalálása új foglalkozásokat hozott létre: kártyavető, bűvész és a rokon lelkű kártyacsalás mesterségét. Mi most az utóbbiak áldásos tevékenységére vetünk pillantást.

Képek: modern, nyomdában készült kártya "cinkelt" reverzei:

hamis kártya
Treff 3-4-5

hamis kártya
Pikk dáma és király

Mint minden játékban, a kártyázásban is első számú cél a győzelem, a nyerés. Ennek érdekében számos apró csínytevést, manipulációt, turpisságot vagyunk képesek elkövetni: bele lesni a mellettünk ülő lapjába, keverésnél és osztásnál kedvező lapokhoz jutni (a snapszerban, ultiban, tarokkban, bridzsben, stb. a kártyacsomag utolsó lapja/i az osztóhoz kerülnek!). Amíg babra, gyufaszálra, bunkóra megy a játék, bocsánatos bűn az ilyen ügyködés. A családi/baráti körben leleplezett csalás inkább emeli a jó kedvet. Néhány játékban már eleve cél a játszótársak megtévesztése. (Fekete Péter, svindli, stb.)

A tétre játszott kártyázásnál megváltozik a helyzet. Ki-ki saját pénzét, vagyonát, egzisztenciáját viszi a játékba. A kártyajátékok természete, ha úgy tetszik Fortuna szeszélye, a lapjárásnak nevezett szerencse befolyásolása érdeke lehet a résztvevőknek. A kártyajátékok sok évszázados története hemzseg a csalók, szélhámosok, hamiskártyások tetteitől. Kis cikkünk nem adhat teret a módszerek ismertetésének, itt csupán a cinkelt (valamilyen módon megjelölt) kártyalapok néhány példányát mutatjuk meg.

A kártyák hátoldalának ornamentikája csábít az apró jelek elhelyezésére. Schreiber Dániel dr A játékkaszinók szélhámosai című könyvében részletesen leírta és illusztrációkon mutatta meg a kártyalapok jelölésének néhány változatát:

hamis kártya

hamis kártya

Kálnoki Izidor cikke a sipistákról >>


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió