kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások

Csapás a kártyásokra

Kártyajátékok tilalmáról hatszáz éve olvashatunk a történeti irodalomban. (Firenze, 1376, Nürnberg, 1380., Párizs, Ulm, 1397, Augsburg, 1400. stb.) Az ismert adatokból nem feltétlenül kell következtetnünk a kártyázók általános üldöztetésére, hiszen a játékkártyák készítésének tiltásáról nem szólnak a krónikák. Talán úgy fogalmazhatnánk meg, hogy a mindenkori hatalom az általa szerencsejátéknak ítélt szórakozások tiltásával a féktelen játékszenvedély okozta eseményeket - párbajok, öngyilkosságok, családi tragédiák, bűnözés - próbálta felszámolni. Élen jártak a szerencsejátékosok ostorozásában a prédikátorok, akik beszédeik alkalmával akár kockákat, ostáblákat és játékkártyákat égettek el.


Kártyázók a XV. században

A legkorábbi magyarországi kártyatilalmakat a 16. századból ismerjük. Városi hatóságok és céhek szabályozzák vagy tiltják a szerencsejátékokat - köztük a kártyajátszást is. Mária Terézia, II. Lipót, továbbá Pest város magisztrátusának rendeletei név szerint is említik az üldözött játékokat. 1790-ben úgy fogalmaznak, hogy /tilos olyan játékokat játszani, amelyekben nem a tudás, hanem a vak szerencse a döntő/. Ezek akkoriban a /vojta, elfmanderli, quindeci, halberzwölf, fáró (fáraó, nasivasi), lansknecht, farbeln (ferbli)/ voltak. A játékos társadalom pedig jól mulatott a törvényhozók erőfeszítésein. Egyre újabb nevű kártyajátékokkal múlatta idejét és pénzét. A XIX. század második felében - tkp. az I. Világháborúig - olyan mérvű kártyázási láz dühöngött Közép-Európában, mely - Mikszáth szavaival élve - tönkretette a magyar dzsentrit, s kicsit talán hozzájárult a Monarchia bukásához is. A nagy veszetesek nevét ismerjük, a nyertesekét többnyire elnyelte az idő.

Érdekes dukumentumok a tiszti- és a polgári kaszinók alapszabályai. Az egyiké már az első oldalon kimondja, hogy a kaszinó termeiben tiltott mindenféle szerencsejáték, aztán pedig előírja a kártyaadósságok 48 órán belül történő rendezését. Véget nem érő küzdelem kezdődött és folyik ma is a felek között. 600 éve tart ez és folytatódik még legalább 600 esztendeig. Megoldás aligha várható.


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió