kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások
Játékkártyák | Tarot-kártyák | Csodák Milánóban

Csodák Milánóban

Palazzo di Brera, Palazzo Borromeo, Il Meneghello

Mint az oldalunk nevéből is sejthető, nem Vittorio de Sica filmjéről, a dómról, a Scalaról, a makaróniról vagy az AC Milan stadionjáról írunk. Témánk Milánó, kártyák és kártyajátékok.

Itália 600 éves kártyakultúrájáról vajmi keveset tudunk itt Közép-Európában. Pedig e rendkívül színes világ megérdemli a figyelmet a játékkártyák és a kártyajátékok sokaságával. A történészek szerint az európai kártyakészítés egyik bölcsője Olaszországban, talán Lombardiában lehetett. A milánói múzeumokat és képtárakat látogatva letűnt korok kártyafestészeti remekléseivel találkozhatunk.

1999-ben a Brera Képtár különleges kiállítást szervezett. A közönség együtt láthatta a XV. század közepén készített Visconti-Sforza tarokk 3 ismert példányát: a Brera gyűjtemény Brambilla-, a Yale-Egyetem könyvtárának Visconti di Modrone- és a bergamoi Colleoni-Baglioni gyűjtemény kártyáját. Mindhárom kártyáról hasonmás kiadás készült.

tarokk
A Visconti-Sforza tarokk

Minden kártyalap a Dal Negro hasonmás kiadásában >>

A ritka múzeumi esemény jelentőségét bizonyítja az a 120 oldalas album. mely nem csak a műtárgyakat mutatja meg, de a keletkezés korát is leírja.

brera
A Brera katalógus címlapja

A Brera web-lapja >>

A Borromeo-palotában sétálva XV. századi falfestmény hívja fel magára a figyelmet. Az ismeretlen művész tarokkjátékos társaságot örökített meg.

borromeo

borromeo

Valamikor Milánóban is kedvelt játék volt a tarokk. Olyannyira, hogy a helyi kártyafestők létrehozták a városról elnevezett 78 lapos játékkártya típust.

tarocco
Tarocco Milanese - Ferdinando Gumppenberg, Milánó, 1840 k. Kép forrása: www.letarot.it

A francia sorozatjelű, 40 lapból álló milánói-képes vagy lombardiai kártya pedig ma is társasjátékok kelléke. A kártyacsomag lapjai: király (re), dáma (donna, dama, regina), bubi (fante), 7, 6, 5, 4, 3, 2, ász (asso). A Lombardiában kedvelt scopa, briscola, tresette, sette e mezzo, mediatore nevű játékok angol nyelvű leírását megtaláljuk itt >>.

modiano
Milánói-képes kártya; Modiano

Milánóban a Garibaldi pályaudvar közelében a Via Faran találjuk Osvaldo Menegazzi kiadó és tervező műhelyét, ahol a klasszikus és a modern tarot művészet minden szépségével szembesülhetünk. Kellő pénzügyi kondícióval a legszebb példányokkal bővíthetjük gyűjteményünket.

Film >>

menegazzi
Menegazzi birodalma

Az Il Meneghello néven 1974 óta tarokk kártyák és régiségek hasonmás kiadásával foglalkozó Menegazzi személyesen fogad birodalmában és mindent elmesél és megmutat a "tarocco"-ról és "tarocchik"-ról.

Az Il Meneghello web-lapja >>

via fara
A Via Faran sétálva nem könnyű rátalálni a kicsiny üzletre, de itt megtehetjük ezt is: www.google.hu/maps


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió