kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások
Kártyajátékok | Hírek, cikkek | Fáraó és nasi-vasi

Fáraó és nasi-vasi

Faro, Pharo, Pharaon
A kártyázás enciklopédiájában Fáraó címszónál találjuk az egyik legrégebbi játékot. Kelet-Európában nasi-vasi néven bukkant fel a 18. században. A fáraó eredete a Középkor homályába vész. Ismeretlen, talán francia eredetű játék, hiszen itt találkozunk első alkalommal a fáraó tiltásával és fáraó játékosok ábrázolásával. A név jelentése a kirakott alakzat csúcsán elhelyezkedő uralkodóra utal. A nasi-vasi szláv eredetű szó, és jelentése miénk-tiétek. A 19. századi leírások vásári, kocsmai játékként említik és nevük szinte minden magyarországi játéktilalomban szerepel. A századfordulón Szomaházy István a nasi-vasi eltűnéséről számolt be.

A legfontosabb különbség, hogy a fáraót francia sorozatjelű kártyával játsszák, a közép- és kelet-európai változathoz magyar kártyát használnak és a játék neve nasi-vasi. Az egyszerűség kedvéért először francia kártyával ismertetjük a játék szabályait, és ennek megfelelően fáraónak nevezzük. A nasi-vasi jellemző eltéréseiről ezt követően közöljük.

Fáraó szabályok
A kártya: két csomag 52 lapos francia sorozatjelű.
A játékosok: korlátlan számban vehetnek részt.
A játék célja: a tetszés szerinti lapokra elhelyezett tétekkel nyereséghez jutni.

A játék előtt az egyik csomag kártyából kiveszünk 13 különböző rangú lapot. A színeknek nincs jelentősége, csupán a kártyák rangjának. A kiválasztott lapok ásztól (egyestől) királyig az alábbiak szerint lesznek elhelyezve az asztalon:

király (a fáraó)
ász (1) 2 3 4 5 6
7 8 9 10 bubi dáma

Játékleírásokban szerepel az alábbi lerakás is:

király dáma bubi 10 9 8
7
1 2 3 4 5 6

A kártyacsomag megmaradó lapjai nem vesznek részt a játékban.

A másik kártyacsomag kezelője a bankár, aki az adott helyzetnek megfelelően fizeti a játékosok nyereményeit, illetve begyűjti elvesztett tétjeiket. A játékosok a kirakott lapokra helyezhetik a kockáztatott összegeket. A játék irányítója és az állandó osztó a bankár lesz, aki helyzeti előnyénél fogva többnyire a partik nyertese.

A játék menete
A bankár meghatározza a legkisebb tét összegét. A játékosok ennek megfelelően helyezik el pénzüket, zsetonjaikat az asztalra fektetett kártyalapokra. Egy játékos több lapra is fogadhat, egy lapra többen is rakhatnak tétet. Ezt az összeget kockáztatja a játékos. 1 egység tét felrakásánál ezt veszítheti el, nyerésnél - feltett pénze megmaradásával - 1 egységet nyerhet.

A második csomag kártya alapos megkeverése és elemeltetése után a bankár bemutatja a legalsó lapot, majd maga elé helyezi a paklit. Párosával üti fel a kártyákat. Az elsőt jobb oldalra teszi, a másodikat balra. Az utolsó kártyalap felütéséig így folytatja a műveletet. Közben a résztvevők közösen állapítják meg a tétek sorsát. A jobb oldalra kerülő kártyák az osztó nyereségét jelzik. Tehát a jobbra felütött bubi elnyeri a bubi lapra helyezett téteket. A balra tett kártyák a játékosoknak kedveznek. Például az ide rakott nyolcas azt jelenti, hogy a nyolcas lapra tett téttel azonos összeget fizet a bankár a játékosnak. Ha egy párban minkét oldalra ugyanolyan rangú kártya - mondjuk dáma - kerül, a dámára tett téteket (esetleg azok felét) a bankadó nyeri. Ezt az eseményt régen virágzásnak nevezte a kártyás világ.

Amikor minden tét sorsa eldőlt, a maradék csomagot ismét keveri a bankár. Ezalatt a játékosok újabb téteket rakhatnak a kártyalapokra.

Az ambó lap jelentősége: a bankár minden játékkezdés előtt köteles megmutatni a kártyacsomag alsó lapját, az ambót. Ez apró információ a játékosoknak. Mivel minden páratlan kártya a bankár, minden páros lap a játékosok nyerését jelentik, a legalsó, 52. lap biztos nyerő lesz. Persze nem feledkezhetünk meg arról, hogy a csomagban négy azonos rangú kártya van. Megállapodás, illetve szokás kérdése, hogy kimondják az 52. lap kizárását.

Az idők során számos házi szabály is kialakult, melyek a tétek fizetését és a bankár szerepét szabályozta.

Nasi-vasi szabályok
A kártya: két csomag 32 lapos magyar.
A játékosok: korlátlan számban vehetnek részt.
A játék célja: a fáraónál leírtakkal azonos.

Az egyik kártyacsomagból kiveszünk egy sorozatot VII-től ászig. A színeknek nincs jelentősége. A kiválasztott kártyákat képükkel felfelé fordítva az alábbiak szerint helyezzük az asztalra:

VII VIII IX X
alsó felső király ász

A lapok párosával történő bemutatása, illetve a nyerés és vesztés szabályai megegyeznek a fáraónál leírtakkal.

A fáraó és a nasi-vasi tipikus sanszjátékok. A résztvevők nem befolyásolhatják az eredményt taktikával és furfangjaikkal. Az esetek nagy részében a bankár távozhat elégedetten a játékasztaltól. Miért is imádták két évszázadon keresztül a fáraót és a nasi-vasit? Ma már aligha tudunk választ adni a kérdésre. A szellemi sporthoz szokott játékosok hamar megunhatják az effajta szórakozást. | Jánoska Antal


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió