kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások

Fekete Péter és rokonsága

A gyermekek számára készült játékkártyák egyik nagy családja a szakirodalomban a Fekete Péter (Schwartzer Peter, Black Peter) néven ismert típus. A 4 éves kortól ajánlott párosító játék a szórakoztatás mellett ismeretterjesztéssel is szolgál a legifjabbaknak. Lapjain mesefigurák, foglalkozások, sportolók, népviseletek, állatképek és még ki tudja, mi minden látható. A játék célja az egymással párt alkotó szimbólumok, azonos témát mutató lapok összegyűjtése. A Fekete Péternek tulajdonképpen csak vesztese van: akinél a pár nélküli Fekete Péter (Pajkos Peti, Szurtos Peti, Csacsi Csabi, Süsü banya, Hippi, Kócos Kata, Karmester, Kutya, Krampusz, Sárkány, stb.) kártya marad.


Fekete Péter valóban fekete volt.

Magyarországon a XX. század elején jelent meg az első Fekete Péter. A nagy kártyagyárak nem tekintették üzletnek az apró emberek kiszolgálását, hiszen ezek a játékok 1950-ig a kis nyomdák termékei maradtak . Jellemző a képekre, hogy Péter ekkor még valóban fekete volt vidám fickó, vagy éppen abesszín harcos alakjában. 1950 után a budapesti Játékkártyagyár vállalta fel a gyermekkártyák gyártását. (Ti. a kis nyomdák államosítása után hosszú időre ez a cég lett a magyarországi gyermekkártyák gyártója.)


Abesszín harcos; Kócos Kata


Pajkos Peti; Karmester


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió