kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások
Kártyakult | Hírek, cikkek | Ferbli sirató

Ferbli sirató

Szomaházy István: Kártyajátékok élete és halála (részlet)

"...engedtessék meg a költőnek, hogy keserves könnyeit hullassa e papírosra, ama kártyajáték miatt, mely szintén pusztulóban van: a ferbli miatt. Ez a speciálisan magyar játék, melynek a póker csak rossz másolata, épp úgy hozzátartozott a régi világhoz, mint a cigánnyal való búcsúzás, mint a kifogyhatatlan anekdotázó kedv.

Utasemberektől hallom néha, hogy itt vagy ott (egy-egy petróleummal világított városkában) még megtelik a ferbli-asztal vidéki honoráciokkal, de Pesten már ritkulnak a ferblijátékosok, mint az európai bölénycsordák.

Ez a színtiszta magyar játék, melynek megvolt a humora és zamatja, melyhez emberismeret és ravaszság kellett, mely nem a puszta szerencsétől, hanem a gyors ötlettől, egy elszánt cselekedettől függött, ritkaságszámba megy a pesti klubokban.
 
Aba Novák Vilmos:
Kártyajátékos

Immorális dolog egy kártyajátékot megsiratni, de nekem elszorul a szívem, mikor a parvenü és ötlettelen játékokat látom, melyek a ferbli helyére tolakodtak. A bakk és a ferbli között annyi a különbség, mint egy finom grófi ház és egy tömegkifőzés konyhája között. És az emberek mégis a tömegkifőzést favorizálják."


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió