kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások

Ferblicsata a csepeli kávéházban

Százezer pengőt veszített
egy kártyapartiban egy csepeli gyáros

8 Órai újság, 1927.

Az olvasó tekintete csodálkozva szegeződhet e hiradás cimére. Hogyan? Ilyen is van?...  Már egészen a békevilágban vagyunk? ... Kártyacsata? És még csak nem is a modern kártyafront bakkasztalán, hanem a „régi jó idők" „ferbli" jatékával.

Igen. Csepelen lépett ki hamvaiból a híres nevezetes ferbli játék hajdani „dicsősége" (?) és mindjárt olyan kártyacsatában, amelyre néhai Mokány Berci agara is felütné a fejét, pedig az nem egy izgalmas ferblicsatát kibicelt végig. Az a kártyavirtus, amelyik hajdanta azt mondta: - Kocsiló! ... Ami annyit jelentett, hogy a bugyelláris úgy, amint van, egész tartalmával, egy lapra feltételen, egy csepeli kávéházban ütötte fel ismét a fejét; ahol az úgynevezett „csendes" játékban egy sereg játékos mérkőzött egymással, amíg a vesztesek teteme dőlt ki jobbra és balra és csak egy csepeli gyáros maradt a harctéren egy budapesti nagykereskedővel szemben. A mérkőzés izgalmáról meglepő adatot szolgáltathat, hogy az egyik kibic - ez még talán nem is fordult elő - ájultan fordult le a székről a nagy drukktól. Kibic fordult már le a székről - pofontól. De izgalomtól! Ez még nem volt. Képzelhető, milyen forró levegőjű csata volt.

Nos, a dolog ugy kezdődőit, hogy szombaton délután egy ferbliparti ült össze a csepeli kávéházban. Mindjárt ebéd után kezdődött a „hivás" és hajnalig tartott. A játékosok egymás után dőltek ki. A szépen csengő pengő nagy ezüstdombokban hevert a kártyaasztalon.

Éjjel a gyáros már nem tudott eleven muníciót vinni a harcba és ekkor előkerült a csekk könyv, amelyből egymás után tépte ki az újabb és újabb összegekre kitöltött lapokat. Egy újabb nagy összegű csekklap kitöltésénél azután megtörtént a váratlan esemény. Kétszázezer pengőre szaporodott fel akkor a bank és c pillanatban oly nagy lett a kibicek között az izgalom, hogy az egyik közülük egy sóhajjal elájult. Leesett a székről anélkül, hogy bárki erre felszólította volna. Orvosnak kellett magához térítenie a kidőlt kibicet.

Pedig még csak ezután következett a forró pillanat, a döntő csata! Halálos csendben kérdezte meg a pesti nagykereskedő a gyárost, hogy mennyije van?

- Négy király! - kiáltott a gyáros diadallal és már nyúlt is a pénz után.

- Kevés - hangzott a vérfagyasztó felelet. És a nagykereskedő négy disznót vágott ki az asztalra.


4 ász, azaz 4 disznó a ferbli legrangosabb kombinációja

A gyáros fölkelt, már amennyire tudott és szó nélkül távozott. Kilencvenhatezer pengő veszteséggel! Nem csekélység! Szinte úgy hallatszik az egész eset, mint a Noszty fiú esete a Tóth Marival. De ez nem romantika. Ez valóság, kilencvenhatezer pengővel. A pincér a nagykereskedőnek rendelkezésére bocsátott egy bőrtáskát, amit jó előre beszerzett. A kereskedő ötezer pengős csekkel fizetett érte. A pincérek fejenként ezer-ezer pengő borravalót kaptak. A kibicek hét-hétczer pengő honoráriumot kaptak a drukkolásért.. A nyerő lapokért a babonás kártyások 50-60 pengőért fizettek.

Lehetséges? Önkéntelenül a naptárra nézünk: 1927! Csepel!... Hát bizony elég szomorú eset, hogy az idő ilyesmiben ismétli meg a múlt virtusait.


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió