kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások

Ferenczy György: Bridzstípusok

Ismerjük őket valamennyien. Találkozunk velük naponta klubban, társaságban, egyszóval bridzskörökben. Mosolygunk, bosszankodunk rajtuk, egy kicsit talán szeretjük is őket, hisz bizonyára mi Is valamelyik típushoz tartozunk, de hát ezt ítélje meg más.

Az álmodozó: Nefelejtskék szeme ábrándosan néz szarukeretű pápaszeme mögött. A treff kettessel leüti az adu ászt, de partnere kéttreffes indítását konzekvensen lepasszolja. Viszont az ellenfél forszára hat szanzadut válaszol és kontrával tizenegyet bukik. Ha ilyenkor szemrehányást tesznek neki, világfájdalmasan hivatkozik beteg dédanyjára és a következeő partiba hét honőrtrikket szórakozottan elpasszol.

A fölényes: Elvileg mindent, mindig és mindenhol jobban tud. Ő nem hivatkozik elismert bridzsnagyságokra, neki minden kérdésben merészen egyéni felfogása van és licitrendszere merőben különbözik a világszerte használatos versenyszisztémáktól. Meggyőzni lehetetlen. A vitát fölényesen, prepotens kézlegyintéssel fejezi be. A kis Goudsmit-ről az a véleménye, hogy a licitje nem ötlettelen, de az ellenjátékról fogalma sincs.

Az óvatos: A partner egykörös indítására öt és fél honőrtrikkel és erős kőrtalálkozással egy szanzadut válaszol. Partnere ezt lepasszolja és miután rossz felvevőjátékkal hetet csinál, a partner szemrehányására ezt válaszolja: alacsonyan akartam tartani a licitet.

A kedélyes:
A pikket pikucinak, a kört köreinek és a szanzadút szandolinnak becézi. Bőven árad belőle a humor, minden kijátszásra van egy vicces megjegyzése. Hangulatát a második vesztett robber rendszerint kedvezőtlenül befolyásolja. Ilyenkor elkomorodik és lassanként patétikus hangnembe csap át, A parti végén szótlan és elkeseredett. Ő a fordított "happy-and".

A dühös: Villámló szemekkel kémleli partnerét. A tízedik kiosztásnál már őrjöngve tajtékzik, mert a partnere három treffnél leállt, holott ő azt állítja, hogy öt van benne. Végül a húromban kettőt bukik, miközben szidja a kártyáját és a kiszolgálást. Háromszor ugrik fel az asztaltól, mert a partner nyolc pikkel, a kvart majorral kivette őt a négy körből, melyet ő, lévén neki négy darab, a király, búbbal, háromszor licitált. Undok modorát városszerte elnézik, mert sokat lehet tőle nyerni.

A tudákos: Az összes coup-ok nagymestere. Kis hibája, hogy mindent rossz időben alkalmaz. Állandóan hét-öt-egyes aduelosztásra játszik és minden terített partit megbukik. Ilyenkor a következőket mondja: "ha elimináltam volna a pionircoup-t, akkor dupla avansszal pivóba hozhattam volna a desapellel. De így viennával kurtíroztam a szkviszt. És felír az ellenfélnek 500 poént.

A hazárd: Minden kéttrikkes lapra forszot ad. Nem tudja belátni, hogy nem minden indító erejű lapban van kis szlemm. Sorsüldözöttnek érzi magát, ha az adu ászába nem hullik bele a hiányzó négy honőr.

A szellemes: Minden játékban zseniális akar lenni. Kost, was kost. Ha tíz aduja van az ász, király, búb tízessel, a tízest hívja ki, hogy hátha nem üt be az ellenfél a dámmal. Ilyenformán 1780 trikket veszít évenként. De ez nem zsenírozza. Évekkel ezelőtt egy kezdőnek hátulról elfogta a királyát, azóta hasonló manőverek nyolcezer pengőjébe kerültek. A licitje megbízható,amelyik színt bemondja, abban sikán.

Csepeli Miklós: Ferenczy György emlékére
www.chopin-budapest.hu

bridzs
Bridzs-klub a Florenc kávéházban, 1936.

bridzs
A budapesti Bridge EB emléklapja, 1937.

ferenczy györgy
Ferenczy György (1902-1983) zongoraművész és bridzsjátékos.


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió