kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások
Kártyajátékok | Játékok magyar kártyával | Filkó

Filkó

Kártya: magyar, 32 lap
Játék típusa: ütésszerző
Játékosok: 4, 6

A játékban 4 személy vesz részt. A szemben ülők párt alkotnak.
A játék változata: Erdélyi filkó

A játék célja
Az ütésekben összesen elvihető 4 ászból és 4 tízesből legalább hatot megszerezni. Így a győztesek osztásra kényszerítik a veszteseket mindaddig, amíg nekik nem sikerül partit nyerni. A játék jobbra tartással folyik.

A lapok rangsora
A legnagyobb adu a makk felső, majd a zöld, piros és tök következik. Aztán az adu ász, X, király, alsó, IX, VIII, VII a rangsor. Mellékszínekben is a leírttal azonos a lapok, ütőereje.

A játék menete
Az első játékhoz a házigazda oszt. Keverés és emeltetés után a leemelt halom alsó lapját az emelő felmutatja. Ez lesz az aduszín a játékban. A felsőket (filkókat) nem veszik figyelembe: ha a játékos felsőt emelt, a felette lévő kártya színe lesz az adu. A kettéemelt csomagot az osztó újra egyesíti, és mindenkinek négyesével adja a lapokat, kétszer egymás után. A filkók nem ahhoz a színhez tartoznak, amelynek a jelét viselik, hanem mindig az aduhoz. Ha tök az adu, akkor minden filkó töknek számit, ha zöld az adu, akkor annak. Az aduszín tehát 11 lapból áll, a többi szín csak hétből.

Az első ütéshez az osztótól jobbra ülő játékos hív lapot. Színre szín adása kötelező, a felülütés viszont nem. Ha nincs a kihívott színből, adut kell tenni, ha ez sincs, bármelyik lap dobható. Mivel a felsők mindig az aduszínhez tartoznak, felsőt csak aduhívásra lehet tenni, illetve a hívott szín hiányában. A lejátszás végén mindkét fél megszámolja az ütésekben szerzett tízesek és ászok számát. Ha egyikük sem szerzett legalább hatot, nincs nyertes. Ha valamelyik fél teljesítette a feladatot, az ellenfelek egyike oszt a következő játékhoz. Feladatuk lesz ez felváltva mindaddig, amíg nem sikerül játékot nyerniük. A filkót játszhatják hatan is. Ilyenkor kiveszik a kártyacsomag zöld VII és tök VII lapot, és minden játékos 5-5 kártyát kap. A parti megnyeréséhez itt elég az ászokból és a tízesekből négyet elvinni.


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió