kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások

Fischer Henrik Unio Kártyagyára

Egy kártyagyár tündöklése és bukása

A Központi Értesítő közleménye adta hírül, hogy 1903. december 22-én jegyezték be „Fischer Henrik játékkártya-készítési és eladási üzlettulajdonos, budapesti lakos” Unio Kártyagyár nevű nyomdáját. Üzlete a Lövölde tér 4-ben, gyára Angyalföldön a Szent László utca 158. alatt volt. Az új cég az Első Magyar Kártyagyár Részvénytársulat megszűnése után nagy ambíciókkal kívánt a magyarországi kártyaipar meghatározó szereplője lenni. Jól látszik ez az Unio árjegyzékén is, ahol száz féle kártya szerepel az ajánlatban.


Az Unio Kártyagyár magyar-német nyelvű árjegyzéke, 1908.

1909-ben kártyatervekről jelent meg riport:

„Az Unió m. kártyagyár új, meglepő ötlettel oldatta meg a magyar művészi és történelmi jelleget az úgynevezett svájczi kártyákon. A Tell-monda hősei helyén magyar hősök, a tájképeken magyar várak foglalnak helyet. A művész annyira zseniálisan válogatta meg rajzait, hogy első tekintetre a játékos alig veszi észre a változtatást. Minden kép híven ábrázolja a korabeli nemzeti viseletet, a vörös király helyén Mátyás király képe, a vörös ászon Szép Ilonka, a többin Hunyady János, Dobó Katica és Rákóczi Ferencz (akiről elnevezték a kártyákat) képei díszlenek.

A kártyák külső képe igen ízléses és remek munka, ára is versenyképes, mert nem drágább a hasonló fajta más kártyánál. Kiadó- tulajdonosok: a Szállítmányozási és Iparbank r. t. mely most vezeti be az új kártyákat az Otthon, Újságírók egyesülete és más egyesületek körébe. Kereskedők is a kiadó czégtől rendelhetik. Nemcsak magyar papíron nyomott, hanem magyar stílű és magyar motívumokkal díszített kártyákkal játszhatunk. A tarokk kártyák is nemsokára a művész keze alól kikerülnek.”

Ez már a cég végnapjaiban történhetett, hiszen nincs tudomásunk sem a Rákóczi-kártya, sem a tarokk kártya ilyen kártya megjelenéséről. 7 éves működése után az Unio Kártyagyár elvérzett a konkurenciaharcban. 1910 tavaszán az alábbi hirdetés jelent meg a Pesti Hírlapban:  

„Gyári épület, VI. ker., Szent László utca 158., a volt Unio-kártyagyár, 442 négyszög, 2 emelet magas, szilárdan építve, vasgerendákkal, egy földszintes lakóházzal, légfűtéssel, világító és erőgépekkel, transmissióval, igen előnyös föltételek mellett eladó.”


Bécsi-képes kártya


Tell-kártya 4. típus


Balkán-whist


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió