kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások

Francia kártyák hónapja

Június és július hónapban Franciaország rendkívül gazdag kártyakultúráját mutatjuk meg a Magyar Kártyamúzeum gyűjteményeiből válogatva. A francia kártyafestészet és kártyagyártás jelentőségét jelzi a Párizs Yissy-les-Molineaux kerületében létrehozott kártyamúzeum, ahol könyvtár is a kutató és érdeklődő közönség rendelkezésére áll. A rendkívül érdekes, folyamatosan bővülő kollekció 6000 kártyacsomagból, 1000 metszetből és 1000 más relikviából áll.

kártyamúzeum
Musée Francais de la Carte á Jouer

Régi mesterek, a nagy és kis múltú Grimaud, Camoin, Dusserre, újabban France Carte és más kártyanyomdáknak gondja volt rá, hogy a hagyományok megőrzése mellett foglalkoztassák a kortárs művészeket. Feltűnő a játékkártyák témagazdagsága is.

francia kártya
XIII. Lajos kártya; Dusserre, 1985 k.

napoleon
Napóleon; Dusserre-Modiano, 1992

francia kártya
Páncélos kártya; Dusserre, 1995 k.

Franciaországban a kártyakészítés első központjai Rouen, Lyon és Párizs volt. A városokról elnevezett képtípusok egyes vonásai, részletei mai francia sorozatjelű kártyáinkban is felfedezhetők. A XVII. században - alkalmazkodva a kártyafestő ipar területi elrendeződéséhez - 9 típus gyártását engedélyezték Franciaországban, melyek az érintett provinciák nevét kapták: Auvergne, Burgundia, Dauphiné, Guyenne, Languedoc, Limousin, Lotharingia, Párizs és Provence.
E régiségek tanulmányozhatók itt >>

francia kártya
Roueni-képes kártya
Pierre Marechal, 1567 körül

Kép forrása >>


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió