kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások
Kártyakult | Kártyaképtár | Magyar képtár

Greguss Imre: Kártyázó parasztok

Részlet a festőművész életrajzából:
"Greguss Imre festőművész valamikor úgy indult, mint azok, akikre pályájuk elején, művészi elindulások első stációján, őszintén és meggyőződéssel rámondják az őket figyelők, hogy "igen tehetséges". Tele nagyot akaró fiatalsággal, ambícióval s nem közönséges feladatokra hivatott tehetséggel. Ez nem annyira régen volt, hogy elvesszen az emlékezések ködében, hogy ne tudják visszaidézni azok, akik vagy vele együtt indultak, vagy pedig figyelték s kritikával kísérték próbálgatásainak első termékeit. Maga Greguss Imre ötvennégy éves volt, amikor meghalt Budapesten, június hó 5-én. Tehát nem oly korban, amikor az ember már teljesen félreteszi a munkát, nincs több oly művészi mondanivalója, nincs oly képességek birtokában, amelyek másokat, az embereket érdekelnék. Mégis Greguss Imre, amikor meghalt, csak igazán egy szűk kis körben keltette azt a fájdalmas érzést, amit az életükben nobilis dolgokat végző emberek, művészek keltenek azok közt, akik megértették, ismerték, akiknek ő a munkáival örömöket ajándékozott. Csak egy kisebb, régi emberekből álló kör tudta, hogy ki volt. A legújabb generáció nem ismerte Greguss Imrét. Ez a generáció ugyan hallotta a nevét, itt-ott látott egy-egy képet Greguss Imre aláírással, de a művészről keveset tudott, leglább is egészen máshova helyezte, mint amit megérdemelt, egészen máskép értékelte, mint ami a Greguss Imre igazi érdeme volt..."

Teljes szöveg itt >>

kártyázó parasztok
Kártyázó parasztok, 1877.

Keressük archívumunkba Greguss Imre Kártyavető cigány leány (1879) és Kártyázó kurucok (1902) című festményének fényképét.


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió