kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások

Hamburger és Birkholz Rt. Optima Kártyagyára

Rövid tündöklés – Látványos bukás

1877-ben családi részvénytársaságként jegyezték be. Az évszám szerepel az Optima Kártyagyár logóján is. Ez többeket arra késztet, hogy az adott játékkártya gyártását is 1877-re teszik.


Logó és levélpapír

A kártyagyártás megkezdésének előzménye volt 1925-ben Radó Miksa igazgató kártyagyártási eljárásának szabadalmaztatása. A nyomdagépek végül 1927-ben kezdték nyomtatni a hagyományos játékkártyákat.

A vállalkozás üzleti sikerét jelentősen rontotta a belügyminisztérium rendelete (1927) a kártyaklubok bezárásáról. 1929-ben már a Piatnik Nándor és Fiai Játékkártyagyár felügyeli a kártyakészítést, hiszen az Optima Kártyagyár beszámolót küldött a Rottenbiller utcába az első két hónap kártyaforgalmáról. 1931-ben pedig a Piatniknál nyomtatják az Optima jelzésű kártyákat. A korábban elkészült íveket is átszállítják. A Hamburger és Birkholz jelzésű kártyák kormeghatározása így leegyszerűsödött: minden termékük 1927-1931 között készült.


"Magyar kártya"


Bécsi-képes bridzs kártya


Nemzetközi-képes römi- és bridzs kárty


Színházi-képes bridzs és patienc


Kávéházi tarokk kártya

 


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió