kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások

Huszonegy

Kártya: magyar, 32 lap
Játék típusa: szerencse
Játékosok: 3, 4, 5, 6

A helyfoglalás után a játékosok sorsolással döntik el a bankadó személyét. A továbbiakban ő kezeli a kártyát. A bankár tetszése szerinti zsetont helyez maga elé, ezzel jelzi, hogy milyen mértékben állja a többiek tétjeit.

A játék célja
Az egy kézben lévő lapok értékét összeadva kell megközelíteni a 21 pontot. Aki ezt a határt átlépte befuccsolt, azaz elveszítette tétjét. A bankadó minden játékossal külön hasonlítja össze saját lapjait, és az eredménynek megfelelően nyer vagy veszít.

A lapok pontértéke
Ász: 11. Király: 4. Felső: 3. Alsó: 2. X: 10. IX: 9. VIII: 8. VII: 7.

A játék menete
Az osztó keverés és emeltetés után jobbra haladva mindenkinek zártan ad egy-egy lapot - magának is. A játékosok megnézik a kártyát, az osztó nem, és eldöntik, hogy milyen tétet kockáztatnak ebben az osztásban. Az egy játékos által feltett összeg nem lehet több a bankár által kirakott mindenkori összegnél.

Elsőként az osztótól jobbra ülő nyilatkozik. Kér egy lapot, és ennek ismeretében emelheti a tétet. Ha úgy ítéli meg, hogy szüksége van még lapra, ismét kérhet mindaddig, amíg kedvező pontérték lesz a kezében. Gyakran előfordul, hogy a harmadik vagy negyedik felvett kártyával befuccsol és így számára véget ér a játék. Ha megáll a lapkéréssel, ezt "elég" vagy "megállok" mondással jelzi a bankárnak. Minden játékossal ez a procedúra zajlik. Végül az osztó megfordítja saját kártyáját, és mindaddig kér magának lapot, amíg elégnek ítéli azt vagy befuccsol.

A lapkérés szabályai
- 15 pont alatt nem lehet megállni, lapot kell kérni a bankártól;
- Akinek pontjai meghaladták a huszonegyet, bedobja lapjait, és tétje a bankárhoz kerül. A bankár befuccsolásakor minden még aktív játékos nyer;
- Ha egy játékos első és második lapja is ász, ez nem 22, hanem 21 pontnak számít. Nem kell neki megvárni az osztó lapjait, azonnal nyer.
- Amikor egy játékos két vagy több lapjának értéke 11, "óne ászt" mondhat. Ez annyit jelent, hogy ha a következő lapként ászt kap - így 22 ponttal befuccsolna -, eldobhatja kártyáit, és új lapot kérhet.
- Aki öt lapból sem fuccsolt be, kívánságára újra kezdheti a játékot.

Ha minden játékos befejezte a lapkérést, a bankár magának is kiosztotta a kártyákat, összehasonlítják a kialakult kombinációkat. Aki kevesebb pontot ért el, mint a bankár, elveszíti tétjét. Így jár az is, aki a bankárral azonos pontot tud bemutatni. Feltett tétjével azonos összeget nyer viszont a játékos, amikor több pontot ért el, mint a bankadó.

Előfordul, hogy egy játékos elnyeri a bankár kitett pénzét, és a többiek már nem tudnának játszani. Ilyenkor a bankár köteles ugyanolyan összeget a bankban elhelyezni, mint amennyi a "kiütés" előtt volt az asztalon. Tekintettel arra, hogy a bankár jelentős előnnyel játszik, már a játék kezdetén meg kell állapodni e szerepkör átadásának körülményeiről. Ez lehet meghatározott osztásszám, vagy minden partiban jobbra tartással változik a bankár személye. Természetesen a bankadó csődjét is szerepváltoztatás követi.


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió