kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások
Játékkártyák | Jóskártyák | Igen finom vetőkártya

Igen finom vetőkártya

A XIX. század második felében a kártyajóslás divata köszöntött Magyarországra. Vetőkártyával járták a vásárokat, búcsúkat és házaltak a jóstehetségek, akiket többnyire kóborló cigányasszonyokkal azonosít a szépirodalom. Az általuk használt vető- vagy cigánykártya minden kártyagyártó termékválasztékában megjelent.


Vetőkártyák klasszikus és modern stílusban

Ugyanakkor a magyar törvényhozás 1879-ben törvényt hozott az ilyen manipulációkat üzletszerűen folytatók ellen. Érdemes szó szerint idézni a törvény 79. paragrafusát: "Varázsilással, szellemek idézésével, jóslásokkal, kártya vetéssel, álomfejtésekkel, ráolvasással s mások rászedésére számított hasonló szemfényvesztésekkel üzletszerűleg foglalkozók: nyolcz napig terjedhető elzárással és száz forintig terjedhető pénzbüntetéssel büntetendők. Visszaesés esetében -- amennyiben ez a büntetés kiállásától számítandó két év alatt történnék, a büntetés egy hónapig terjedhető elzárásig és kétszáz forintig emelhető." 130 esztendő elmúltával ismét jövőleső iparosok áldásos tevékenységét élvezheti az erre fogékony közönség.


Vetőkártya Töreky Ferenc képeivel

A vető- vagy cigánykárta jellemzője, hogy a lapokról hiányoznak a klasszikus kártya szimbólumok, azaz sorozatjelek, értékjelzések, figurás lapok - alsó, felső, botos, dáma, szolga, király. Éppen ezért társasjátékra nem alkalmas. A kártyalapok alsó mezőjét a lap neve foglalja el a soknemzetiságű Monarchiára jellemzően 3, 4 vagy akár 8 nyelven. A lapokon egyszerű, mondhatni népies rajzokat látunk, bár nagy ritkán találkozunk szemet gyönyörködtető képekkel is. A sokszorosítás módja alkalmazkodik a kor nyomdai technológiáihoz, legyen szó fametszetről, réz- és acélmetszetről, litográfiáról. A vető- vagy cigánykártyák 32, 36, ritkán 52 lapból állnak.

A kártyavetés középpontjában a szívekkel megkülönböztetett szerető férfi és szerető nő áll. Minden más lapon az emberi élet állomásait, pozitív és negatív eseményeit, vágyakat és jellegzetes tulajdonságokat ábrázolnak egyszerű jelképekkel. A közelmúltban elhunyt Detlef Hoffmann professzor -- számtalan kártyatörténeti munka szerzője, a Német Játékkártya Múzeum igazgatója -- összehasonlító tanulmányokat végzett a rendelkezésre álló, igen nagy számú jóskártya anyaggal. A vizsgálódás eredményei szerint a kezdetektől napjainkig az illusztrált jóskártyák 12 változatán 132 különféle fogalom, esemény és személy szimbolikus rajza látható. Az ábrák készítője határozta meg -- gyakran a hagyományok figyelembe vétele nélkül, akár saját újításait, jóslási rendszerét szolgálva -- a kártyacsomag összetételét és a lapok számát.

A vetőkártya lapjait és azok jelentéstartalmát megismerhetjük
Sonia Bielinski kis könyveiből: A cigánykártya - A cigánykártya újabb titkai.

A vetőkártya és a Lenormand-féle jóskártya fogalmát gyakran keverik a leírások,
sőt maguk a gyártók is. Pedig két, egymástól független kártyatípusról van szó.

Forrás: tradicionális-asztrologia.hu


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió