kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások

Jokerek a bíróságon

Budapest, 1938. Egy feljelentés alapján kártyalapokat citáltak a bíróság elé. Tudósított erről a Magyar Nemzet cikkírója is:

„Bonyodalmak a Jolly Jocker körül - A Piatnik Nándor és Fiai budapesti kártyagyár pert indított egy papírgyár ellen tisztességtelen verseny címen, mert a papírgyár olyan figurájú és színezésű Jolly Jockert hozott forgalomba, amilyent szerinte csak a Piatnik-cégnek áll jogában gyártani. Az alperes a hétfői tárgyaláson azzal védekezett, hogy a Jolly Jocker ábrája nem áll eszmei oltalom alatt, maga a kifejezés is „víg bohóc"-ot jelent és az egész világon így, vagy hasonlóképpen ábrázolják. A Piatnik-gyár képviselője ezután több kártyapakliból kiválasztott Jolly Jockert helyezett a bíró asztalára. A törvényszék a kártyalapok megtekintése után helyt adott a Piatnik gyár keresetének, mert megállapította, hogy a Piatnik -féle Jocker bohócfigurája egészen jellegzetes és a tobbi ilyen figurától elütő formájú. Alperes gyár pedig leutánozta ezt a jellegzetes bohócot.”

Kiegészítve a híradást, megmutatjuk a bíróságot megjárt jokereket. (Az alperes papírgyár a „Chromo Magyar Általános Papripar Rt.” jelzéssel hozta forgalomba játékkártyáit.)


A Piatnik jokere bécsi-képes kártyacsomagban


A Chromo Kártyagyár beperelt jokere bécsi-képes kártyacsomagban


A két Joker egymás mellett. Első: Piatnik. Második: Chromo


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió