kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások
Kártyakult | Irodalom | Novellák

Kálnoki Izidor: A fekete Péter

„Tessék csak megkérdezni az emberektől: - Tudja-e, mi az a fekete Péter?

Aki tudja, az bizonyosan deresedő hajú bácsi vagy néni. A fiatalabb generációnak sejtelme sincs róla, hogy ki volt, mi volt a fekete Péter. Inkább a chemin de fer-ről és a baccarat-ról tud az ifjú nemzedék szakszerű felvilágosításokat adni. A hölgyek is. Amiből látnivaló, hogy a fekete Péter nyilvánvalóan kártyajáték.

Hajdanta, régente, vidám délutánokon vagy hangulatos estéken elővettük az ördög harminckét levelű bibliáját s játszottunk fekete Pétert. Úgy kezdődött a játék, hogy a kártyák közül kivettünk egyet, például a makk felsőt, s aztán a veres felsőt kineveztük fekete Péternek. A harmincegy kártyát aztán kiosztottuk a játékosok között. Ha hatan játszottak, jutott egyre öt kártya, az osztóra meg hat. Most aztán mindenki megnézte a látatlanba kapott kártyáit. Ha két egyforma értékű akadt közte, teszem két disznó, két hetes, két alsó, két tízes, azokat kidobta az asztal közepére, felborítva. A veres felsőt, amely a fekete Péter nevet viselte, tilos volt kidobni. Most már mindenkinek maradt a kezében (ahogy a szerencse kedvezett) két, három, négy kártya. Valamelyiknél persze ott lebzselt a fekete Péter.

Most jobbról-balra elkezdtünk egyik a másiktól kártyát húzogatni. Megint látatlanba. Ha összekerült párosítható kártya, azt kidobtuk. Ha valaki a fekete Pétert húzta, annak elsavanyodott az arca. Egyre fogytak a kártyák. Akinek üres lett a keze, kiállt a játékból. Akinek húznia kellett, remegett, »jaj, csak a Pétert ne húzzam'«. S a vége az lett, hogy valakinél megmaradt az egyetlen kártya, amelynek nem volt párja: a vörös felső. S az lelt a fekete Péter. Volt azon nagy kacagás. És az áldozatot nyomban csúffá is tették, összeborzolták a haját, a képét bemaszatolták korommal. Igazi fekete Pétert csináltak a balkezes játékosból. Aztán kormos ábrázattal játszhatta végig a következő játékot, amíg valaki fel nem váltotta a fekete Péterségben. Vagy esetleg zálogol adott. Mert pénzbe kártyázni akkortájt még csúfság volt jó társaságban.

Hová tűntek el a régi, jó, fekete Péteres naiv idők? Ma már urak közt a bacc járja. A fekete Péter meghalt, a fekete Pétert elfeledték.

Én meg nézem a világot, bámulkodom és úgy látom, hogy mindenki és mindenhol fekete Pétert játszik. Az egész világ egy nagy-nagy fekete Péteres kavarodás. Éhesen habzsolod a pénzt, s azt hiszed, tőkét harácsolsz össze. S közben romlik és romlik a korona, mind több és több játékos dűl ki, s a végén ott maradsz a tarka papirosokkal fiókjaidban és sebeidben, s azt hiszed, hogy. gazdag vagy. Pedig csak fekete Péter lettél.

Járod a vad táncot a börzén, ahol egyik ember a másik kezéből húzza ki az ütőkártyákat, sorra látod a partnereket kidőlni mellőled, s itt is csak az lesz a vége, hogy fekete Péter lesz belőled. Árut, javakat, szilárd értékeket gyűjtögetsz, hogy menekülj az ingatag, megbízhatatlan pénztől. Mit érsz vele? Ha másnak hitvány a pénze, vagy elfogyott, mit ér a te árud? Hová teszed? Megeszed?

Minden nap, minden órában emeled az árakat, ha villamos vagy, trafik vagy, főváros vagy, bérkocsis vagy, vendéglős vagy, kávémérő vagy, kofa vagy, kereskedő vagy? Hiába teszed. Semmi jóra nem vezet ez se. Amit te drágítasz ma, mások ledrágítják rólad holnap. És figyelj csak jól felebarátom a szomorúságban és játékostársam a fekete Péterben,. Nem veszed észre, hogy egyre fogynak a játszótársak? Akik már kidobták az utolsó kártyájukat? Ma már a boltos nem ezer kis vevőből él nagyszerűen, hanem ötből-hatból kínlódva. A bérkocsis nem csinál napjában harminc-negyven fuvart, hanem nagy nehezen egyet-kettőt, azt is csak záporesőben vagy égi háborúban. A villamoson se lógnak fürtök, a kávéházban se tolonganak a helyért, a hordár se visz napjában tíz szerelmes levelet, a vasútra is csak az ül, akinek mindenképpen muszáj...

Fogynak a játékosok, az asztal közepére kerülnek a kártyák, fekete Péterek leszünk komám…

Hogy ne folytassam ebben a szomorú hangnemben, ami sehogy se illik bele egy vasárnapi krónikába, elmondom, hogy bizony a szerelemben is fekete Péterre megy a játék. Kigyullad egy nagy fényesség és körülrepdesik a muslicák: látsz valahol (minden lépésre láthatsz) szép leánykát, körülrajongják az udvarlók. Teszik a szépet, járják a táncot, kelletik magukat, játsszák a fekete Péter hazárdjátékot. Míg aztán az egyik benne marad - elveszi feleségül. Azt hiszi, hogy megházasodott. Pedig fekete Pétert játszott...

Fekete képet festettem a fekete Péterről. Pedig igazán nem szeretném senkinek a kedvét szegni se a házasságtól, se a munkától, se az élettől. És bízom is benne, és tudom is előre, hogy nem lesz ez mindig így. Valamikor rájönnek az emberek, hogy csúnya volt a játék, hogy abba kell már hagyni. A Tisza is rárohant egyszer Szegedre, a Duna is elöntötte a káposztásmegyeri vízművet s akkor rájöttek, ahol nincs, oda gát kell, ahol megromlott, ott ki kell javítani. Ha igaz az, hogy egyik drágítás szüli a másikat.”


Elfelejtett fekete Péterek


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió