kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások

Kártya a kertben - kertek a kártyán

Akik átéltek már hajnalba nyúló, nyáresti kártyapartikat - legyen a játék ulti, tarokk vagy römi -, csupán díszletnek tekintették a kerti pavilonok, hűsítő lugasok és virágillatú teraszok természet adta díszletét. Érthető is ez a figyelmetlenség, hiszen a társas együttlét középpontjában a játék állt. Hogy mennyire népszerű volt a kertben történő kártyajátszás, bizonyítják a két háború között fémlemezből gyártott magyar és francia kártyák, melyeket "kerti" jelzővel próbált csábítóbbá tenni a bizakodó vállalkozó. A játékos szellő nem kaphatta fel a súlyos kártyalapokat, csak éppen megkeverni a kártyapaklit és kiosztani a tapados fémlapokat bizonyult lehetetlennek. Ezt a kínszenvedést a kompánia felett köröző szúnyogcsapat tette még érdekesebbé.

Közeleg az ősz. A természet növénycsodái lassan elhullatják nyári ruhájukat, hogy aztán mély álomba merülve várják a tavaszi újjászületést. A játékkártyagyűjtőnek a hosszú, téli estéken ki sem kell lépni lakásából, hogy szemügyre vegye kertek, rétek, erdők, vagy akár egzotikus tájak színpompás virágait, égig érő fáit, gyógynövényeit.

A japán játékosoknak szánt virágok és négy évszak játék a felkelő nap országának szépségeit tárja elénk. A franciák gyógynövényeket festettek tarokk kártya lapjaira, a National Geopraphic pedig négy földrész virágait és állatait mutatja meg a tőlük megszokott fényképész bravúrokkal.

 


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió