kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások

Kártya a magyar néprajzban

Különös módon a magyar múzeumi élet és általában a néprajztudományok figyelmét nem keltette fel minden idők legnépszerűbb időtöltése és annak kelléke, a játékkártya. Az elmúlt három évtizedben magánszemélyek kezdeményezésére láthattunk kártyakiállításokat.

a Szórakaténusz Játékmúzeumban (később tucatnyi városba is eljutott a helyi múzeumok tárgyaival kiegészülve). Az Óbudai Múzeumban szép sikerrel zajlott a jóskártyák kiállítása, legutóbb pedig a Talon Osztrák-Magyar Játéktársaság és a Bube, Dame, König Német Játékkártya Társaság budapesti konvenciójához kapcsolódva először került bemutatásra az Iparművészeti Múzeum teljes kártyagyűjteménye.

A kártyajátékok világában is láttunk kisebb tanulmányokat egy-egy vidék kártyajátékos szokásairól. A Szuhay Péter, Kiss Lajos, Katona Imre, Bálint Sándor cikkeiben, Vasvári Zoltán Bolond, aki nem kártyázik című könyvében leírtakról Örsi Zsolt számol be A kártya a magyar néprajzban című írásában.
A teljes cikk itt - Link

A Kártyalexikon 240 kártyajátékot és azok rövid történetét írta le, Zsigri Gyula két könyvében (21 kártyajáték; Újabb 21 kártyajáték) nem csak a hazai kártyajátékok történetének nyomába eredt és játékleírásait számos helyi szokással, változattal egészítette ki.

Úgy tűnik, hogy a paraszti- és polgári játékkultúra "kártyás" szokásainak, azok társadalmi vonatkozásainak és összefüggéseinek, a kaszinóvilág eseményeinek feldolgozása még várat magára.

Korábbi cikkünk: Kártyázók a Fortepan gyűjteményben


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió