kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások
Kártya Múzeum | Kártya történelem | Kártyáról és kártyázásról

Kártyáról és kártyázásról

Kultúrhistóriánk játékokról írott nagy könyvét lapozgatva hamar világossá válik, hogy minden idők legnépszerűbb játékeszköze a játékkártya. Tudatosodhat bennünk ez a gondolat, amikor a kártyamúzeumok kiállítótermeiben nézegetjük az apró lapocskák művészi, vagy éppen naiv rajzait.

Sok ezer kártyakép köszön ránk, mint társasjátékok kellékei, jósló- és bűvész eszközök, reklámhordozók, regionális- és fantázia kártyák. Régi korok játékkártyái nem csak az adott kor technikai fejlettségéről, sokszorosítási technikájáról mesélnek, de tudósítanak történelmi- és társadalmi eseményeikről, divatról és ízlésvilágról is. És persze az alkotó - legyen ő metszetkészítő, illusztrátor, kártyafestő, "kártyatsináló" vagy éppen hadifogoly - megmutatja szakmai felkészültségét, ügyességét, vállalkozó kedvét.

Évszázadok alatt életünk minden területére belopakodott a kártya. Nyelvünkben, irodalmi- és képzőművészeti alkotásokban, régi és modern filmekben egyaránt találkozunk kedvező és negatív hatásaival. A kártyázás szenvedélyébe bújtatott nyerni akarás vágya hat évszázada van jelen az európai társasági életben és okoz társadalmi feszültségeket, egzisztenciális bizonytalanságot, tragédiákat, a szerencséseknek a nyerés élményét, vagy egyszerűen az együtt játszás örömét.


Kapisztrán János prédikációja közben
ezernyi játékot égetnek el

A bajokért okolni az apró, ártatlan kártyalapokat értelmetlen lenne. A hazárd szenvedély és kellékei - kártyák, ostáblák és kockák - túlélték a kiátkozást és megannyi játéktilalmi rendeletet. A hamisjátékosok üldözése sem jelentett megoldást. A kártyázás ma is milliók szabadidős tevékenysége, azaz kellemes időtöltés, szellemi sport, jövőlesés és szemfényvesztés, vagy akár egy állomás a bűnözés felé vezető úton.

Kis kártyológiai összefoglalónk nem adhat mindarról tájékoztatást, ami hat évszázad alatt a játékkártya készítés és a kártyajátékok világában megtörtént. Olvashatunk erről a könyvtárnyi irodalomban. Az újabb idők internetes ismertetéseit óvatosan kell kezelnünk, hiszen rengeteg téves információval találkozhatunk - gyakran a magyarországi történésekkel kapcsolatban is. Az Offset és Játékkártya Nyomda honlapján kizárólag a kártyológia által elfogadott, szakmailag megalapozott linkekhez irányítjuk a kedves olvasót!


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió