kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások

Kártya van 4 és 5 meg 6 színű, sőt 8

A játékkártyák európai megjelenését követően a kártyafestők és metszetkészítők számtalan kísérletet tettek a sorozatjelek megújítására. Így a kártyalapokon felbukkannak a címerpajzsok, vadászeszközök, állatok és növények stilizált rajza, mesterségek jelképei, és fegyverek. A kísérletező kedv lankadatlan a mai napig, rendre találkozhatunk nagy találmányokkal, melyek ha  nem is változtatják meg a játékokat, újabb színes foltok a kártyázás hatalmas palettáján. A szerzők nem mindig vállalkoznak a hagyományos sorozatjelek megváltoztatására, inkább hozzáadnak a meglévőkhöz 1-2-3-4 újabb színjelű sorozatot. A lapok száma és játékban rejlő lehetőségek/kombinációk száma megnő.

Az Egyesült Államokban már a 2. Világháború előtt megjelent egy kártyacsomag, melyben a 13 lapos kőr-káró-treff-pikk sorozatokat sas színjelű 13 kártya egészítette ki. Hasonlóan járt el a Stardeck ötszínű kártyajáték kiötlője (1992), nála ötágú csillag az ötödik sorozatjel.
A 65 lapos játékkészletek nem arattak sikert, mindkettő eltűnt a nagy játéktemetőben.

A 60 lapból - 5 x 12 - álló Estate-kártya Ausztráliában jelent meg. A piros kőr, fekete pikk, sárga káró, kék treff mellett az ötödik sorozatjel a zöld színű hullámok. A számozott kártyákat nő és férfi lapok követik. Joker nincs a csomagban, helyettük Pápa és Elnök lapokat találunk.
Az Estate-kártya megnézhető itt:
http://www.vaseycards.com/estate.php

A hatszínű, 78 lapból álló Empire-kártya a standard színek mellett korona és horgony sorozatjelű lapokat tartalmaznak, s mindezt 36 dollárárt vehetjük birtokba.

A nyolcszínű Toss-kártya 112 lapból áll. 8 x 13 kártya (pikk, treff, kőr, káró, kereszt, pajzs, serleg, bástya) és nyolc Joker. A figyelmes feltaláló a játékosokra bízza a játékok kitalálásának örömét.

A Fat-kártya kiegészítő színei a stilizált rózsa, fejsze, szigony és galamb.
Lapjait megnézhetjük itt:
http://fatpackcards.co.uk/card_design.html

Jánoska Antal


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió