kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások

Kártyagyűjtő Kínában

Facsar Mihály militária-gyűjteményének egyik érdekes szekciója a hadi kártyáké, melyekből múlt év őszén rendezte meg kiállítását a bicskei művelődési házban. A közelmúltban a gyűjtő újabb álma teljesült, amikor is egy hónapot barangolhatott az európai ember számára titokzatos Kínában. Nem csak város- és vidéklátogatás, gasztronómia kaland volt az utazás, hanem a játékos világ felfedezése is. A városok és falvak terein és teázóban lépten-nyomon kártyázókba botlott a turista.


Kínai kártyajátékosok - Veszeczky Andrea fotója

A régebben gyakran emlegetett "Kínában tilos kártyázás" legendája is porba hullott, hiszen kiderült, hogy nem általában a kártyajátszást ellenezte a kommunista hatalom, hanem a hazárd kártyajátékokra vonatkozott a törvény szigora. (Magyarországon még ma is él a mítosz, miszerint a "szocreálban" tiltották a bridzset és tarokkot, sőt utóbbi játék eszközét nem lehetett gyártani sem. Amiről a szabály szólt: hazárd játékokat - pókert, ferblit, kopkát, fájert, stb. - tiltotta a törvény - megjegyezzük, ma is.

Facsar Mihálynak sikerült néhány érdekes kártyával meglepnie a Magyar Kártyamúzeumot. Kína hagyományos játékkártyái lassan feledésbe merülnek. Sakk-, pénz-, dominó- és mahjong kártyajátékok gyakran bonyolult szabályait már csak idősebbek ismerik.Kínát is ellepte a francia sorozatjelű kártyák rengetege. Örvendetes viszont, hogy a közelmúltban jelentősen javult a játékkártyák minősége. A fejlődés hozta magával, hogy ma már Kínában gyártott papír és műanyag magyar kártyát vásárolhatunk a kínai bazárokban. De Kínában gyártották a korábban bemutatott csont és szemüvegtok alakú játékokat is.

A fiatalok aligha tudják, hogy 50 évvel ezelőtt Mao Ce Tung személye, tanai és politikája milyen nagy hatással volt a világra. A kulturális forradalmat követően Kína ma is Mao életétől hangos. Szép példái ennek azok a játékkártyák, melyek lapjain a nagy tanító mosolyog a játékosra és olvashatja eszméit a miniatűr tacepaokon.


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió