kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások
Kártyajátékok | Hírek, cikkek | Kártyák a kockákon

Kártyák a kockákon

A játékkártyák és kockajátékok történetében közös vonás, hogy a középkorban mindkettőt egyházi- és világi játéktilalmak felsorolásaiban az elsők között találjuk. Nehéz lenne kibogozni, hogy ki egyesítette a két játékot olyan formán, hogy a kocka oldalaira kártya szimbólumokat festett. Mi csupán a hazai történések nyomába eredhetünk, amikor az első, magyar nyelvű póker kocka játékleírását felidézzük a Színházi Élet 1931-es évfolyamából. (Cáfolva ezzel a wikipedia törékeny és zavaró állítását, miszerint a kockapókert 1956-ban XY találta ki. A Yahtzee legfeljebb újabb kori változat lehet, hiszen az Egyesült Államok délvidékén már a XIX. sz. második felében ismerték az eszközt és a játékot. A világjáró és unatkozó tengerészeket nem is említjük.)

Alea jacta est

„Öt póker-kocka kell hozzá. A kockákon a römiből ismert figurákat találjuk: kilences, tízes, bubi, dáma, király és ász. Az ász a dzsóker: minden figura helyett jó. A játék megkezdése előtt csinálunk egy táblázatot.

Az első rovatba felírjuk a játékosok nevét. Egyszerre játszhatják ketten, hárman, négyen, öten, ahányan tetszik. Az a cél, hogy minden játékos kidobja az öt kilencest, öt tízest, öt bubit, öt dámát, öt királyt és öt ászt. Ez természetesen nem történhet meg egy-egy dobásra.

A játék tehát a következő:

Az első játékos ledobja az öt kockát. Tegyük fel, hogy két bubit, egy ászt, egy királyt és egy kilencest dobott. Kiválasztja azt a figurát, amelyből kettő van: ebben az esetben a bubit. Az ász dzsóker, tehát itt bubinak számit. Kiveszi a játékból a három kockái: a két bubit és az ászt. A megmaradt kettővel újra dob. Ha ennél a dobásnál két bubi kerül felülre, akkor két dobásra kidobta az öt bubit. A Bubi-rovatba, a neve mellé beír egy 2-est. Ugyanaz a játékos dob tovább. Tegyük fel, hogy most egy kilencest és négy dámát dobott. Tehát a dámára játszik. Az ötödik kockát addig dobálja, amíg dámája nem lesz. Ha ez csak a tízedik dobásra sikerült, akkor neve mellé, a Dáma-rovatba, egy 10-est ír be. A bubival és dámával kész, tehát most már csak a kilencesre, tízesre, királyra és ászra játszik. Tegyük fel, hogy a kilencest 8, a tízest 6, a királyt 7, az ászt 18-ra dobta ki. A számok végösszege 51. Ha a második játékos a figurákat 6, 9, 3, 7, 5 és 11-re, összesen 41-re dobta ki, az első veszített. A különbözet 10 poén.

Előfordulhat, hogy valaki egyszerre kidob például öt királyt. Előfordulhat az is, hogy valaki csak ötvenre dobja ki valamelyik figurát. Az azonban talán még sohasem fordult elő, hogy valaki öt dobásra kidobta volna mind az öt figurát.

Pallenberg játszott egy rendkívül izgalmas pariit Gizella Werbezirkkel, a berlini Eden bárjában. Werbezirknek egy csókot, Pallenbergnek tiz márkát kellett fizetnie minden poénért. Pallenberg tizenhat poént vesztett. Kifizet százhatvan márkát és boldogan felkiált: - Nyertem! Tudni kell, hogy Werbezirk a legcsúnyább nők egyike Németországban.

A bár-póker szabályai a következők:

Ugyanilyen kockákkal játsszák. Az nyer, aki magasabb értéket dobott ki. Ha az egyik játékos két kilencest, a másik két tízest dobott, az utóbbi nyert.

1. Az ász itt is dzsókernek számit.
2. Öt különböző kocka kvint.
3. Két egyforma és három különböző „une paires" (párosdobás).
4. Két páros kocka „deux paires” (pár).
5. Három egyforma kocka a „brélan".
6. Egy „brélan" és egy páros a „full".
7. Négy egyforma kocka „karré".
8. Öt egyforma a „maxi-mum".

A „full" nyer a „brelan"-nal szemben, a „karré" a „full"-al szemben és így tovább. Aki elsőre „full'-t dob, az megáll, mert nem valószínű, hogy ennél jobbat dobjon. Aki elsőre párost dob, az másodikat, vagy harmadikat is próbál, mert hátha kettős párt, vagy brélant tud dobni. Senki sem dobhat azonban háromnál többet.”Pókerkocka gyűjtemény és egy „sokoldalú” változat.

Kép forrása: hu.pinterest.com


Piatnik pókerkocka
Megvásárolható itt: piatnikbolt.hu


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió