kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások

Kártyáról tanul a diák!

Kártyáról tanul a diák? - írhatjuk le kérdésként is írásunk címét. Nem készült felmérés arról, hogy az oktató- és tanuló kártyák milyen hatékonysággal szerepelnek a kisgyermekek képességeinek fejllesztésében, illetve milyen mértékben lehet ez az ismeretszerzés forrása. Az viszont bizonyos, hogy belépve bármely játékboltba vagy fellapozva a kártyagyárak termékajánlatait, százával talákozunk a szebbnél szebb (és csúnyábbnál csúnyább), a gyernekek éplülésére és okulására szánt játékkártyákkal. Mert a kártyagyárak és nyomdák ma is ontják a jobb híján csak oktató- vagy tanulókártyának nevezhető játékkészleteket.


Drog-kvartett; Forrás: Német Játékkártyamúzeum
Staccato zenei kártya; 1947.

A feldolgozott téma pedig szinte kimeríthetetlen és felsorolhatatlan: betű-, szó- és nyelvi játékok, történelmi-, természettudományi-, művészeti-, bibliai ismereteket bemutató kvartettek, népviseletek, olimpiai sportágak és még ki tudná felsorolni, mi minden.

Az autós-motoros-repülős kártyák divata a hatvanas években lepte el a játékboltokat, s tart ma is. A XX. század első felében nevükről sem ismert kis nyomdák és a Paitnik kártyagyár, az ötvenes-nyolcvanas években a budapesti Játékkártyagyár készített oktató játékokat: hangszer-, virág- és Budapesti séták kvartettet, a Szépmávészeti Múzeum kincseit bemutató kártyákat.


Művész kvartett; 1930. k

Múltidéző képeinkkel megmutatjuk a "Magyar sors kártyáit", egy 80 esztendős /művész kvartett/et, melynek lapjain írók, költők, zeneszerzők és előadóművészek sorakoznak. A /Staccato zenei kártya/ a kottaolvasás elsajátításának segédanyaga lehetett. És hogy olykor a kártyagyártás meglepő tárgyakat is produkál, bizonyítja a Német Játékkártyamúzeum archívumában talált "drog-kvartett".


Magyar sors kártyái; 1940. k.


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió