kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások
Kártyajátékok | Hírek, cikkek | Kártyás újságok 1.

Kártyás újságok 1.

A hazai kártyajátékos társadalom százhúsz éve kísérletezik olyan folyóirat kiadásával, melyben az aktuális események mellett játékszabályokat, helyi szokásokat, játékelméleti publikációkat, riportokat közöl. A próbálkozások rendre zátonyra futottak. Az okokat nem tisztünk kutatni, csupán az események rövid összefoglalására vállalkozhatunk.


Billard, Sakk és Kártyajáték

1898-ban Ziffer Ede laptulajdonos, Szemere Imre felelős szerkesztő és Sztanoj Miklós főmunkatárs gondolt merészet: látva a fővárosban dühöngő játékszenvedélyt, folyóiratot adtak ki a fenti névvel. Hirdetésüket a Budapesti Hírlapban tették közzé:

„Hallo! Hallo! MINDENKI, aki karambolt, sakkot, vagy kártyát játszik, az saját érdekében olvassa a „Billard, Sakk es Kártyajáték“ című, havonta háromszor megjelenő képes szaklapot. Található minden kávéházban.

Nélkülözhetetlen klubok és kaszinók számára! Minden kávéház tulajdonos, ha azt akarja, hogy jövedelme megkétszereződjék, akkor fizessen elő fenti, a kávésok érdekeit képviselő képes szaklapra. Mutatványszámot bérmentve küld a kiadóhivatal: Budapest, V. Váci körút 52. szám.

A Sport-Világ cikkírója is lelkendezve tudósított az eseményről:

„Billard, sakk- és kártyajáték czimen új szaklapot indítottak meg a fővárosban. Amerikában, Franczia- és Németországban már régóta létezik számos hasonló szaklap, s azok szerfölött nagy elterjedtsége és kedveltsége bizonyítja legjobban, hogy az illető szakkörök hamar felfogták a lap szükséges voltát.

Hazánkban mindezideig hiányzott egy oly szaklap, mely a billardnak, a sakk- és kártyajátéknak híveket nevelt volna, tehát elsősorban is a kávéház tulajdonosok érdekeit szolgálta volna. E bajon akarnak segíteni, a mikor megindítják a »Billard« czimű képes szaklapot, mely havonta háromszor fog az első számhoz hasonló díszes kiállításban és érdekes tartalommal megjelenni. Meg vagyunk róla győződve, hogy a karambol, sakk és kártya játszói nagy örömmel fogják e lapot fogadni, s a benne közölt érdekes és tanulságos lökéseket, melyek a főmunkatárs, Sztanoj Miklós billard-mester intencziói szerint készülnek, mindenkor tanulmány tárgyává fogjak tenni, s így a csekély előfizetési díjat (negyedévente 1 forintot) bőven be fogja hozni.”

Az 1. évfolyam 1-2-3 számai meg is jelentek áprilisban. A címlapon már a budapesti amateur karambol kör és a budapesti sakk kör közlönyének nevezik a kiadványt. Nincs tudomásunk több szám megjelenéséről.

Talán érdektelenség, talán a kedezőtlen pénzügyek miatt szűnt meg lap, nem tudjuk. Az viszont bizonyos, hogy a sportágak április végén rovatot találtak maguknak a Pesti Hírlap hasábjain „Kártya - Billard és Sakk” néven. Hamarosan ez a fórum is megszűnt.


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió