kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások

Kártyázó Argentína

Az európai ember keveset tud Dél-Amerikáról, még kevesebbet Argentínáról, e hatalmas ország kártyakultúrájáról pedig semmit.

Spanyolország 1580-ban létesített gyarmatot a mai Argentína területén. A bevándorlók magukkal vitték hazájuk játékait, így a spanyol sorozatjelű kártyákat.

A független Argentína területén a 19. századtól működnek azok a kis nyomdák, melyek kártyagyártással is foglalkoztak. A 40 milliós állam polgárai ma is szívesen ülnek a kártyaasztalhoz, s játszanak tute cabrerot, escobát, vagy a römihez hasonló loba de menost. Érdekes körülmény, hogy az 1950-es években egy fővárosi kártyagyár kiadta a magyar kártya argentin változatát, gondolva a nagy számú magyar közösség játékszenvedélyére, szokásaira is.


F.M. Campos - kehely 11 és 12, érem 11


F.M. Campos - bot 11 és 12, joker 

Az argentín nyomdák a regionális kártyaképek mellett rendszeresen adnak ki különleges - reklám, karikatúra, művészi grafika - rajzolatú kártyákat is. Az egyik, itt bemutatott kártyán Florenco Molina Campos fetőművész (1891-1959) molinacampos.net a másikon ismeretlen rajzoló tangó képeit látjuk.


Tangó kártya - érem 2, kehely 6, érem ász


Tangó kártya - kard 11, bot 4, hátlap


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió