kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások
Kártyakult | Irodalom | Anekdoták

Kártyázó atyák

A játékkártyák európai jelenlétéről, terjedésének irányáról gyakran egyházi tilalmakban olvashatunk a XIV-XV. század történeti irodalmában.

A főpapok nem csak a híveket, hanem az egyházfikat is meg kívánták óvni a bűnös játékszertől, s mint tudjuk, minden okuk megvolt az ördög bibliájának elátkozására. Egyházi intézményekben - kolostorokban, papneveldékben - a rendtartás tiltotta már a játékkártyák birtoklását is.

Egy régi metszeten látjuk, hogy Kapisztrán János nürnbergi prédikációja alatt a hívők ezrével égettek el kockákat, kártyákat és a nálunk valamilyen oknál fogva alig ismert ostábla játékokat.


Schaufelein metszete 

De hasonlóan a polgárokhoz, a papok is szorgalmasan játszottak, nem törődve az intelmekkel és tilalmakkal. A falu első számú tarokkasztalánál a jegyző, postamester, lódoktor és tanító mellett mindig megtaláljuk a plébánost is.

Ártatlan, unaloműző társasjáték folyt, s csak nagy ritkán hozták hírbe az atyákat hazárdjáték űzésével. A pesti Otthon-körben - ez volt az újságírók kaszinója - volt állandó játékos egy szerencsésen játszó pap, aki a bakkasztalnál megnyert koronákat plébániájának szegényei között osztotta szét.

 
Kártyázó szerzetesek


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió