kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások

Kaszinó

Kártya: francia, 52 lap dzsókerek nélkül
Játék típusa: taktikai
Játékosok: 2

Ennél a játéknál szükségünk lesz jegyzettömbre és íróeszközre is.

A játék célja
11 ütéspont elérése meghatározott lapok elvitelével, illetve a kártyák asztalról történő felszedésével.

A játékban a kártyalapok
állandó pontszámmal szerepelnek:

A királyok 13, a dámák 12, a bubik 11 pontosak. A számozott lapok a rajtuk szereplő számmal azonos értékűek, az ász pedig 1 pontot ér. Az ütéspontokat ne keverjük össze a lapok pontértékével!

Ütéspontot az alábbiak alapján lehet szerezni
- aki ütéseiben több lapot visz el, 1 pontot írhat;
- aki ütéseiben több pikket szerez, 1 pontot írhat;
- a "nagy kaszinó", azaz a káró tízes elvitele 2 pontot ér;
- a "kis kaszinó", azaz a pikk 2 elviteléért 1 pont jár;
- minden "tábláért" egy pont számolható;
- ütésben elvitt ászokért 1-1 pont írható.

A játék menete
Az osztó a kártyacsomag megkeverése és emeltetés után 3-3 lapot zártan ad ellenfelének és magának, majd négy kártyát nyitottan helyez az asztalra. A maradék csomag húzható talon lesz. Az osztó ellenfele kezdi a játékot. A lapok leírt pontértéke alapján egy vagy több kézlapjával egy ütést vihet el az asztalról. Ezt csak akkor teheti meg, hegy, két vagy három kézlapjainak pontértéke azonos valamelyik asztali lap vagy több lap pontértékével. Pl.: kézben lévő pikk nyolcassal megüthető az asztal bármelyik nyolcasa, vagy hatosa és kettese, vagy ásza és hetese. A 13 pontos királlyal elvihető egy asztali király, vagy akár a 6, 5 és 2 lapok együttesen. A játékosok igyekezete arra irányul, hogy értékes lapokat - pikkeket, ászokat, és kaszinókat - szerezzenek. Egy alkalommal legfeljebb 13 pontot lehet ütni. Táblát ér el az a játékos, aki ütésével minden asztali lapot el tud vinni. Egy játékban több tábla is elérhető.

Egy játékos egyszerre csak egy ütést "csinálhat". Aki nem tud ütni, egy kézlapját leteszi az asztali kártyák közé. Ha elfogynak kézlapjai, ellenfele jelentős előnyhöz jut azáltal, hogy szabadon kombinálhat kézlapjaival és az asztallal. Ha nem tud ütést szerezni, egy kártyát az letesz lehetőleg úgy, hogy pontazonosságot érjen el a kezében és az asztalon lévő kártyák között.

Amikor mindkét játékos kezéből elfogytak a lapok, három-három kártyát húznak a talonból, először az utolsóként ütést szerző. Egyúttal ő kap lehetőséget ismét az ütésszerzésre. Különleges helyzet alakul ki a talon utolsó lapjainak felvételekor. Mindkét játékos nyitottan teszi maga elé a kártyákat és asztali lapokkal is kombinálva játszanak tovább. Ha már nincs lehetőség több ütés megszerzésére, az asztali lapokat az utolsóként ütést elvitt játékos nyeri el.

A kaszinó játékban folyamatosan számolni kell a megszerzett lapokat, pikkeket, ászokat, kaszinókat és táblákat. Mert amint bármelyik fél eléri a 11 ütéspontot, további játék nincs. Ha egy osztásban egyikük sem tudta ezt teljesíteni, a kártyák összekeverésével új játékot kezdenek, de a pontozás az előző osztásban elért eredményektől számolva folytatódik addig, amíg valaki eléri a 11 ütéspontot.

Pontozás, pontozólap
A játékkal történő ismerkedéskor célszerű pontozólapot segédeszközként használni. Itt most bemutatjuk egy játék során elért eredményeket:elvitt lapok
elvitt pikkek
elvitt ászok
kis kaszinó
nagy kaszinó
tábla
összes pont:
1. játékos
lapszám
30
5
1
1
0
3


pont
1
0
1
1
0
3
6
2. játékos
lapszám
22
8
3
0
1
1

pont
0
1
3
0
2
1
7

Mint látjuk, a 2. játékos valamivel kedvezőbb helyzetben várja a további játékot. Mivel egyikük sem érte el a 11 ütéspontot, új osztással folytatják a pontvadászatot.


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió