kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások
Kártyakult | Irodalom | Anekdoták

Kellér Dezső: Leltár

Részletek

Kellér Dezső
Tonio Kellér Dezső karikatúrája
Kép forrása: http://toniocaricatures.blogspot.hu/2011/02/magyar-szineszek.html

Gombaszögi Ella kártyaszenvedélyéről

"A képernyőn Gombaszögi Ella kedves, dundi alakja. Elérzékenyült visszaemlékezések. Tolnay Klári, Feleki Kamill, Ráday Imre. Egyik se felejti el megemlíteni a kártyázást, Elluska legendás játékszenvedélyét. Eszembe jut, hányszor römiztünk „gyűlölettel” a Japánban meg a Viktória kávéházban. Néha egy-egy pókerparti is összejött valamelyik kolléga lakásán, persze korlátozott kasszával, hogy azért senkit ne vágjon földhöz a veszteség. Ilyenkor a házigazda vacsorával is megvendégelte a partnereket, de tislizést, elüldögélni a fehér asztal mellett. Elluska nem engedett, még az evésre se hagyott sok időt. Cickány, mondta nekem, gyerünk, gyerünk, gyorsan bekapni az ételt és osztani. Ez is szokása volt, mindenkinek nevet adni, nekem a Cickány jutott. Azzal indokolta, hogy olyan a szemem, mint az egéré.

Egyszer a színházból, előadás után együtt mentünk taxin Budára egyik barátunkhoz, a megbeszélt partira. Május volt, álomszép tavaszi este. Amikor kiszálltunk a kocsiból, orrunkat megcsapta a pasaréti kertekből áramló, bódító virágillat. Elluska mélyen szippantott egyet a jó levegőből, majd felsóhajtott:
- Azért örülök a tavasznak, mert nyitott ablaknál lehet kártyázni..."

A FÉSZEK humora

"...Min nevettek e héten a Fészekben? Tényleg, min nevettek? És nevettek-e egyáltalán?

Hát a kártyaszobában nem, de ez érthető. A römizők általában némán, halálkomolyan merednek lapjaikba, nevetéssel nem akarják kihívni maguk ellen a bosszúálló Piatnik haragját. Az ultizók és bridzsezők se nevetgélnek, inkább mérgelődnek és ordítozva veszekednek egymással, egészen addig, amíg Elemér, a játékterem felügyelője meg nem fenyegeti őket a toronyszobába való száműzetéssel. De ez csak a kártyaszoba, a klubnak egy parányi része...."

"Múltkor például arról panaszkodott nekem valaki, hogy akárkivel próbál beszélgetni, az pár szó után otthagyja őt, és rohan a kártyaszobába, ahol várja az ulti-, a römi– vagy a bridzsparti. Szégyellősen lesütöttem a szememet. Éppen ultizni készültem. Hát ez már egy nehezebb probléma: még ha meglesz is a kávéház, a kártyázókat rábírni, hogy mondjanak le a szórakozásukról egy magvas beszélgetés kedvéért. Azért erre is kínálkozik megoldás: próbáljunk meg pénzbe beszélgetni..."

Kellér Dezső kabaréjelenete a Kártyakultban: A papa helyezkedik

Korábbi FÉSZEK történetek: itt és a Kártyázó magyarok című gyűjteményben.

kártyázó magyarok
Kártyázó magyarok


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió