kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások
Kártyakult | Irodalom | Nyelvészkedés

Kibicek, gibiczek és bíbicek

bibic
A kíváncsi madár: Vanellus vanellus (Koncz Tibor fotója)
Kép forrása: http://koncztibor.blogspot.hu/2011_09_01_archive.html

Pallas nagy lexikona, 1895:

Kibic (német) a. m. bibic madár. Ezen nevet adják a kártyajátékok oly szemlélőjének, ki annak mikénti lefolyása iránt anyagilag érdekelve nincs.

kibic
Kibicnek itt tartózkodni tilos!

A magyar nyelv történeti-etimológiai szótára, 1970:

1885/1897: 'kártya- vagy más szerencsejáték nézője; A magyar szócsalád elsősorban a bécsi németből kerülhetett át. A bíbic változat a hasonló alakú madárnév hatására keletkezett.

Magyar Nyelvőr, 1912:

A kibic szó eredete. A kártyanyelvben nagy szerepe van a kibic szónak, de aligha tudják még maguk a kibicek is, hogy honnan származik ez az elnevezés. E szót Hacklánder, a nagy német regényíró használta először átvitt értelemben, bár ő maga sem a kártyások mellett »drukkoló« alakokra értette. A regényíró fiatal korában az 1849 ki olaszországi hadjárat alatt haditudósítója volt az Allgemeine Zeitung-nak. Egy ízben valami összeütközése támadt egy segédtiszttel. Az esetet megírta lapjának s cikkében a segédtiszteket kibiceknek nevezte. Ebben semmi sértőt nem találtak a tisztek. A kibic elnevezés ugyanis igen ártatlan okra volt visszavezethető. Egyik segédtisztnek volt egy kutyája: a kutyáról ráragadt a név a gazdára s mindenki így nevezte őt. Ezt az elnevezést a regényíró aztán az összes segédtisztekre általánosította. A kibic elnevezést a háborúból hazakerült tisztek hozták Magyarországra s ők alkalmazták először a kártyajátékost folytonosan kisérő alakokra, emlékezésül a segédtiszt hű kutyájára, mely mindenüvé elkísérte a gazdáját.

kibic
Játékosok és kibicek. Hans Mannheim festménye

Tolnai Világlapja, 1939.

Kávéházi típusok: A kibic

A kártyajátékos keblére dől és ott pihegve nézi a lapjárást. A kávéházi bennszülöttek legsötétebb fajtájából való; arcbőre nincs, idegeihez képest a hajókötél őszi alkonyaiban úszó ökörnyál. Jóindulatú fajtája a csöndes kibic, aki mindössze egyenletesen lélegzik és leheli a játékos fülére és érzelmeit csupán szemöldökével fejezi ki. A vészkibic viszont belefecseg a játékba, csacsog, bugyborékol, unokájáról beszél, legyint, utasításokat ad és kölcsönkér. Hihetetlenül szívós: egyet állítólag hatvanhétben agyonvertek, de másnap már ott kibicelt az alsózó halottkém háta mögött.

Korábbi cikkünk: Szomaházy István: A jó gibic és a rossz gibic >>


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió