kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások

Kis kártyás pitaval

Francois Gayot Pitaval francia jogtudós 1734-től 22 kötetben adta ki a megtörtént bűnesetek gyűjteményét. Példáját követték mások, és hamarosan az ilyen könyvek neve általában pitaval lett. Mi is összeállítottuk kis kártyás-pitavalunkat a megtörtént esetek hírlapi tudósításaiból, s választottunk ki néhány réges-régit olvasásra. Sablontörténetek, melyek 600 éve a vesztes és nyertes konfliktusából vezetnek játékasztaltól börtönbe és temetőbe.

1895
„A temesvári rendőrség megkeresésére a nagykikindai Aradán László, gazdag sertéskereskedőt hamis kártyázás közben az odavaló rendőrség letartóztatta. Aradán a külföldön többször meg­fordult és nagyon valószínű, hogy tagja valamelyik nemzetközi bandának, amely működését egész Euró­pára kiterjesztette. Házában házkutatás után 48 cso­mag hamis kártyát találtak.”

1901
„Nagy-Szebenből sürgönyzik a kolozsvári „Ujság“-nak: Az európai hírű inszterburgi párbajnak mása akadt Nagy-Szebenben. Egy szekerész-főhadnagy és egy kezelőliszt-főhadnagy - a neveket és a részleteket nagy titokban tartják - a napokban kártyázás közben összevesztek, amiből párbaj keletkezett. A provokáló fél a kezelőtiszt főhadnagy volt, aki fegyverül a pisztolyt választotta. Másnap reggel folyt le a duellum, s a kezelő tiszt agyonlőtte a szekerész-főhadnagyot, aki rögtön lerogyott és meghalt. A párbaj részleteit a legnagyobb diskrécióval veszik körül s ezek csak a segédek és ezredparancsnokság előtt ismeretesek.”

1906
"Pécsről jelentik: A baranya-megyei Dinnyeberki községben Ács János és Czifra József nevü legények kártyázás közben a dinnyeberkii korcsmában összevesztek Vitál Jánossal s azt botokkal annyira összeverték, hogy pár órai kínlódás után meghalt. A két legényt letartóztatták."

"Déváról jelentik, hogy ma itt két notórius hamis kártyást Gerely Ferenc vendéglőjében leszúrtak. Lázár György és Muntvás János kártyázni hívták Hint Sándor bányászt, akinél nagyobb összeg pénz volt. Hint kártyázás közben folyton vesztett. Egyszerre csak észrevette, hogy Lázár hamisan játszik, hirtelen kést rántott elő és mindkét hamiskártyást annyira összeszurkálta, hogy felépülésükhöz alig van remény."

1907
"Sabácon történt. Durákot játszott a kis törzskávéházban Teics Milorad. Alabics Arsza kibicelt s egyre járt a szája. A sok közbeszólás egyszerre csak annyira kihozta a sodrából Teicsot, hogy pofon ütötte a kibicet. Az pedig nem volt rest, kést rántott s agyonszúrta Teicsot."

"A szikszói vendéglőben Novák István encsi lakos, kártyázás közben összeveszett társaival, majd tettlegességre került a dolog s Novák zsebkésével összeszurkálta Hegyi Jánost. A szerencsétlen ember szörnyet halt."

"A Molnár-utca 25. számú vendéglőben S. Izidor 27 éves pincér és H. János 20 éves kereskedősegéd kártyázás közben összeverekedtek. S. verekedés közben leharapta H. álláról a húst."

1909
"Összekaszabolta Varságh Zoltán gyógyszerészt Hirtenstein Lajos országgyűlési képviselő a Fodor-féle vívóteremben. A véres tett „uri dolog" volt, nem gyilkossági kísérlet. Párbajoztak az ipsék, miután kártyázás közben legazemberezték egymást. A vagdalkozás után kibékültek."

1911
"Kártyázás közben G. Ferenc mázoló kétszer rálőtt M. Lajos ácsra a Garay-utca 16. szám alatt lévő kávéházban. M. kibicelt G.-nek, aki folyton veszített. G. el akarta kergetni és mert nem ment el, rálőtt. G.-t a rendőrség letartóztatta."

1931
"Hegedűs Gyula rendőrdíjnok a személyzet egész fizetésével, több mint 10.000 pengővel megszökött. Hónapok múlva elfogták Hegedüst, akit szombaton vont felelősségre a törvényszék Schirilla-tanácsa. Hegedűs a tárgyaláson beismerte a sikkasztást és azzal védekezett, hogy hitelezői szorongatták és ezért szökött meg a pénzzel. Budakeszire utazott, ahol mint nyaraló vendég élt két hónapig. A sikkasztott pénzből itt kártyázás közben több mint 6000 pengőt elvesztett. A törvényszék Hegedűst kétévi fegyházra, ítélte."

A kártyás-pitaval 100. kötetét ezekben a percekben is írják valahol a világon. Mert a játék megy tovább ...

Theodoor Rombouts
Theodoor Rombouts: Kártya- és ostábla játékosok. 1620-30


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió