kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások
Kártyajátékok | Játékok magyar kártyával | Kopka

Kopka

Kártya: magyar, 32 lap
Játék típusa: szerencse
Játékosok: 3, 4, 5, 6

A játék célja
Az osztóénál - aki egyben bankadó is - magasabb rangú kártyát választani és így a feltett téttel azonos összeget nyerni a bankártól.

A lapok rangsora
Ász, mint legmagasabb, király, felső, alsó, X, IX, VIII, VII.

A játék menete
Az osztót sorsolással választják meg. Fontos körülmény, hogy személye meghatározott időközönként változzon, mert helyzeti előnye őt teszi a játék első számú esélyesévé.
Az osztó keverés és emeltetés után a játékosok számával egyenlő halmot képez a kártyacsomagból. Az egy halomban lévő lapok számának nincs jelentősége,
mert a játékban csak a legfelső lapok vesznek rész.

A játékosok belátásuk szerint választanak maguknak halmot és erre teszik tétjüket.
A megmaradt halom az osztóé lesz. Ha mindenki tett, elsőként az osztó legfelső lapját fordítják meg, ezt követően pedig egyesével a játékosokét. Aki magasabb rangú kártyát fordított meg az osztóénál, megtett tétjével azonos összeget nyer a bankártól. A színeknek nincs jelentősége.
A bankár nyeri el a lapra tett tétet, ha kártyája magasabb rangú a játékosénál, vagy azzal egyenlő rangú. Ha minden játékos lapjának összehasonlítása és a kifizetés megtörtént, összeszedik a lapokat, és már kevernek is a következő osztáshoz.

A bankadó személye megegyezés szerint változik. Egyik módszer erre, amikor a bankár ásza találkozik egy játékos ászával. Az osztás befejezése után a bankár átadja szerepét a másik ász tulajdonosának. Szokás, hogy a halmok minden lapját egyenként hasonlítják össze az osztó halmának kártyáival és csak ezek elfogyása után osztanak az új játékhoz.


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió