kártyás játékok, kártya játékok, kártya játékok online, kártya játékok ingyen, kártya játék leírások, kártya játékleírások

Kőr Ász repülőszázad

"Az 1920. június 4.-én ránk kényszerített trianoni diktátum megtiltotta Magyarországon katonai repülést és a katonai célú repülőgépgyártást. A magyar katonai repülést azonban mégsem sikerült megakadályozni. 1922-ben Háry László százados parancsnoksága alatt Szegeden megkezdődött a rendszeres pilótaképzés. 1924-től Kenese Waldemár ezredes irányításával Szombathelyen megnyílt a repülőgép vezető iskola..."

1936-ban "...döntik el a pilóták, hogy mi legyen a század jelvénye. Több javaslat lévén sorsot húznak és a szerencse a KŐR ÁSZ kártyalapot javaslóknak kedvez. Így kapja a század a nevét. Később azonban az akkori századparancsnok után Tomor századnak is nevezik."

Más visszaemlékezésekből tudjuk, hogy a pilóták szívesen bridzseztek és talán innen az ötlet a század nevének megválasztására.

A Kőr Ász repülőszázad története. - LINK
Szöveg és kép forrása. - LINK

Korábbi "repülős" cikkeink:
Piatnik 2013 
Szivar alakú csodafegyverek kártyákon


A Kőr Ász század CR-32-esei - Kőr Ász repülőjel


Fiat CR-32 és a kőr ász


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
Ultizzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az ultiasztalnál!
Tarokkozzunk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények az tarokkasztalnál!
Bridzsezzünk 2018! | részletek

2018: Új esztendő, új versenyek, új remények a bridzsasztalnál!
Ulti Liga, végeredemény | részletek

Véget ért a nemes versengés! A Szerencsejáték Ulti liga 2017 végeredménye és díjai.
Römiparti | részletek

A nemzetközi játékok között talán a legnépszerűbb a römi. Tucatnyi változatának leírását megtaláljuk minden kártyajátékos oldalon. Magyarországon többnyire a 14 lapos römit játsszák. A közelmúltban indított rummy-party.com online játéklehetőséget kínál több játékváltozatban
Ismét pagat.com | részletek

John McLeod Budapesten. Horváth Ferenc és Jánoska Antal riportja a Kártya Magazinban. John McLeod neve régóta ismert kártyás körökben. Az 57 éves londoni férfiú publikációi bekerültek az általa szerkesztett pagat.com internetes gyűjteménybe. A közelmúltban Michael Dummett-tel írott, két kötetes A Hístory of Games Played with the Tarot Pack a kártyakönyvtárak gyöngyszeme lett. John McLeod és barátai 2007-ben Budapesten és Szegeden jártak. Az esték természetesen tarokkozással teltek. Johnnal a játék szünetében – mondhatni két osztás között – beszélgettünk.
Kapcsolat
A weboldallal kapcsolatos
kérdésekben a levelezési cím:

1064 Budapest, Izabella u. 69.
Telefon: 06 1 332 3261
E-mail: civertan@civertan.hu

Az oldalon szereplő információk, képek
és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió